Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grčevi, bolovi, glad, prehlada: Koji su najčešći razlozi bebinih suza?

ZAŠTO MOJA BEBA PLAČE? Pogledajte koji su najčešći razlozi i kako da umirite uplakanu bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tek rođena beba svoje potrebe ispoljava isključivo plačem. To je njen mehanizam putem koga želi da vam kaže da li je gladna, žedna ili joj se spava. Tako će sigurno biti prvih mesec i po dana, a tek u drugom mesecu počinje da se osmehuje i da pokazuje osećanje zadovoljstva. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Zašto bebe plaču?

Ukoliko primetite da vaša beba plače, a da za to ne postoji očigledan razlog, smatrajte da želi da vam kaže da je gladna. Stoga, ponudite bebi da sisa ili joj pripremite formulu.

U prvim danima je mnogo briga pristuno - pitate se da li imate dovoljno mleka, da li je ono kvalitetno, kao i kako da znate da li je dovoljno jela. Ne brinite, najvažnije je da obezbedite dovoljan unos mleka/formule vašoj bebi, kojoj u prvim danima i ne treba puno.

Ukoliko vidite da je vaša beba i dalje uznemirena, proverite da li uopšte može da izvuče mleko iz dojke. Dešava se da beba vuče na prazno, a to može dovesti do toga da vam napravi ragade. U tim slučajevima beba će ostati gladna, a dojke će se prepuniti mlekom.

Šta ako beba plače i odbija dojku?

Odgovor je jednostavan - nije gladna. Proverite da li su joj ručice ili nogice hladne, ukoliko jesu znači da joj je hladno i da zato plače. Presvucite je da ne bude mokra, ušuškajte je u ćebe i utoplite. Može se dogoditi i da ste je previše utoplili i da je to uzrok plača. U takvim situacijama bebici je mokra kosa, zajapurena je, a može i da ima povišenu temperaturu. Pokušajte da je raskomotite, prevučete i da joj date malo vodice. Ovo su samo neki od čestih uzroka zbog kojih se beba uzvrpolji i počne da plače.

Da li su u pitanju grčevi?

Dešava vam se da beba par sati nakon obroka plače, crvena je u licu i savija nogice ka stomaku? Najverovatnije su u pitanju grčevi. Neke bebe u uzrastu već u trećoj nedelji osete grčeve. Ukoliko je njen stomačić naduven, možete ga ublažiti blagom kružnom masažom koja traje petnaestak minuta. Na taj način mehanički potiskujete gasove ka debelom crevu, sve dok ih beba ne ispusti napolje. Topla pelena oko stomačića takođe može biti dobro rešenje, kao i ležanje potrbuške.

Povezane vesti

Da li beba može da plače zbog ojeda?

Može. Iritirana crvena koža od osipa/ojeda može da nervira i pecka vašu bebu. Postoje i ekstremni slučajevi kada se ojed proširio previše, pa koža može da boli bebu na dodir. To se dešava jer stolica i mokraća imaju iritirajuće dejstvo na kožu. Takva situacija se dešava kada beba nije dugo presvučena, a njena koža je tanka i nežna, pa dolazi do ojeda. Može da se desi da beba ima kiselu stlicu (ako je mama jela ljutu i kiselu hranu), pa joj to može smetati i izazivati joj bolan ojed na guzi. Za ovakve probleme, doktori najčešće preporučuju kreme sa cinkom koje ublažavaju iritiranu kožu.

Prehlada, zapušen nos i upala uha

Ukoliko primetite da nijedan od navedenih uzroka nije prisutan kod vaše bebe, moguće je da je u pitanju neki virus ili prehlada. Pomirišite pelene svoje bebe. Ukoliko se oseća neuobičajeno moguće da je u pitanju mokraćna infekcija. Dešava se i da zapušen nos smeta bebama, jer tada ne mogu da dišu normalno. U takvim situacijama će odbijati hranu, jer je teško sisati sa zapušenim nosem. Važno je da nosić bebe čistite od sekreta i mikrioorganizama kako se ne bi preselili u srednje uho, a to može biti veoma veliki i bolan problem.

Upala uha je praćena temperaturom, plačem, posebno noću ili u toku hranjenja. Znajte da tome uvek prethodi zapušen nos. Najbolja preventiva ovog problema označava redovno čišćenje bebinog nosa fiziološkim rastvorom uz pomoć usnog aspiratora ili pumpice za davanje analgetika. Ukoliko dođe do ovih problema morate se obratiti prijatru koji će vam dati antibiotike i dalje smernice terapije.

Da li postoje još neki uzroci plača?

Ukoliko beba nema simptome bolesti, temperaturu, nije bleda i nema zapušen nos - verovatno je u pitanju nešto drugo. Da biste odredili uzrok trebalo bi da nežno ispipate svaki deo tela, ako postoji bol. Kod dečaka (ređe kod devojčica) se može javiti kila, koja izgleda poput jajeta ili tvrde, manje i izrazito bolne loptice.

Važno je da obratite pažnju kada beba plače. Ukoliko je zdrava i plače ljuto, to može bude akutni problem. Međutim, uporan plač govori da su u pitanju ozbiljniji problemi. Ukoliko je beba neraspoložena ili nema vidljivog razloga za plač, možete je animirati i ljuljuščati kako biste je oraspoložili i odvukli joj pažnju.

Povezane vesti

Da li treba reagovati na svaki bebin plač?

Odgovor je jednostavan - da. U suprotnom će se beba osećati nesigurno i nezaštićeno, a kroz odrastanje i manje vredno ("Čim mi niko ne prilazi, to i ne zaslužujem"). Ne treba ni odmah na "prvu loptu" skakati, jer ih nekada u takvim situacijama možete razmaziti. Naučite je da malo sačeka i mama će se pojaviti, a na taj način od nje u budućnosti stvarate sigurnu ličnost.

Da li bebi koja plače treba stavljati cuclu varalicu?

Dešava se da se bebe osećaju sigurnije kada sisaju, iako nisu gladne. Mnoge bebe umesto cucle koriste palac i sisaju ga svaki put kada osete strah (to može ostati kao navika u većem uzrastu). Ukoliko ne koriste palac, bebe nađu drugu zanimaciju kao što su ćebence ili igračkice koje stavljaju u usta kada osete neprijatnost ili strah. Ukoliko vaša beba nema ni jednu od ovih navika, cucla varalica može biti dobar način da prekinete njen plač.

Koje situacije ukazuju da se treba obratiti lekaru?

Ni lekari ne znaju baš sve o plaču i nastavljaju da uče o tome. Moguće je da će doktor znati o čemu se radi kada mu opišete plač. On će na pregledu prvo izmeriti bebu, kako bi video da li napreduje ili ne, a nakon toga će je detaljno pregledati.

Ukoliko dojite bebu, pogledaće vam dojke i pitati vas o ishrani i sklonosti ka alergijama u porodici. To može biti jedan od uzroka problematičnog plača. Lekaru treba da se obratite i ukoliko beba ima povišenu temperaturu, zapušen nos, grčeve koji ne prolaze ni posle 3-4 meseca i ukoliko primetite bilo koju promenu kod bebe.

Plač je vid komunikacije svake bebe. On predstavlja njenu prvu vrstu govora, iako zna da smeta treba se pripremiti na to.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica