Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada beba može sama da drži flašicu?

izdvajamo ono što vas najviše interesuje - kada će beba moći sama da drži flašicu i kako da joj u tome pomognete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako hranjenje bebe stvara posebnu emotivnu vezu sa bebom, roditelji jedva čekaju da ona postane sposobna da sama drži svoju bočicu. Kako bi dostigla ovaj stadijum, važno je da pre toga razvije motoričke veštine, koordinaciju i snagu, naročito u gornjem delu tela. 

Kada beba može sama da drži flašicu?

Kako se svaka beba razvija sopstvenim tempom, ne može se tačno predvideti u kom periodu će ona uspeti sama da drži bočicu. Dok neki mališani razviju ovu veštinu već sa šest meseci, nekima je potrebno deset ili viđe. 

Neki znaci vam mogu pokazati da je beba spremna da drži bočicu:

- Može sama da sedi (što se obično dešava između četvrtog i sedmog meseca )

- Može sama da dohvati predmete

- Možda počinje sama da hvata bočicu tokom hranjenja

Nikada nemojte ostavljati flašicu u bebinim ustima ležeći. Može se prejesti, ugušiti od previše tečnosti. Takođe, pri ovome može doći i do infekcija uha. 

Povezane vesti

Kako pomoći bebi da sama drži flašicu?

- Stavite bebine ručice na flašicu dok je hranite. Pustite je da skloni ruke ukoliko ne želi, ali pokušajte ponovo nakon nekoliko minuta. 

- Nemojte previše napuniti flašicu, jer beba verovatno neće imati snage da je dugo drži. Možete vežbati i sa praznom bočicom.

- Neka se dete igra igračkama dok sedi. Verovatno će ih približavati ustima, što razvija koordinaciju i snagu potrebnu za hranjenje. 

- Neka beba redovno ima periode ležanja na stomaku, kako bi ojačala gornji deo tela.

Kada beba počne sama da drži flašicu, budite sigurni da ste obezbedili sve mere opreza. Ne ostavljajte nikada samu bebu dok jede, naročito ne u krevetu. Možda će joj prijati, ali tu postoji opasnost od gušenja ili prosipanja po krevetu. Uvek gledajte dete kada jede i slušajte zvuke. Sigurno ćete čuti ukoliko nešto ne bude u redu.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica