Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Netolerancija na laktozu kod beba

Jedan od vrlo česth problema u ishrani beba može biti netolerancija na laktozu. Pogledajte zbog čega dolazi do ovog problema, koji su simptomi I šta treba da radite u tom slučaju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Netolerancija na laktozu je smanjena sposobnost varenja šećera iz mleka, a kao posledica nedostatka odgovarajućeg enzima laktaze.

Bebe koje se doje mogu takođe biti netolerantne na laktozu, s obzirom na to da se ona nalazi i u majčiom mleku i u mlečnoj formuli.

Zašto dolazi do netolerancije na laktozu?

Netolerancija se javlja kada dođe do oštećenja sluznice creva. Do toga najčešće dolazi usled dijareje koju izazivaju virusi (rotavirus, na primer). Bebe sa netolerancijom ne mogu kako treba da svare laktozu, te ona ostaje u digestivnom sistemu. Laktoza privlači vodu, što potom dovodi do dijareje.

Vrlo male bebe često ne mogu da stvore dovoljno enzima laktaze koji pomaže u varenju mlečnog šećera.

Dete može imati netoleranciju i bez infektivne dijareje. Kod ove dece se vremenom povećava količina enzima, tako da nema razloga da prestajete sa dojenjem, osim ako netolerancija bude previše česta, pa prouzrokuje dehidrataciju ili usporen rast.

Ukoliko ste u mogućnosti, nastavite sa dojenjem, osim ako vas lekar ne posavetuje da prekinete na određeni vremenski period.

Simptomi netolerancije na laktozu

- Bol i otok u bebinom stomaku

- Ne možete da uspostavite vreme dojenja, ili pak odvajanje od dojke

- Nedovoljno dobijanje na težini

- Dijareja

- Penasta i vodena stolica

- Gasovi i grčevi

- Crvenilo po koži (ojedi)

- Plakanje dok kaki

- Iritacije

Povezane vesti

Šta kada beba ima netoleranciju na latozu?

U tom slučaju možete koristiti mlečnu formulu bez laktoze do četiri nedelje, a potom se vratiti na dojenje ili standardnu formulu koju koristite, ukoliko se simptomi nisu pojavili više od nedelju dana. Postepeno se vraćajte u redovan ciklus bebine ishrane. Nekada će vam biti potrebno pet do sedam dana. Lekar će vas posavetovati šta je najbolje da radite.

Koja je razlika između netolerancije na laktozu i alergije na mleko?

Iako izazivaju slične simptome, to su dve različite stvari. Dok alergija predstavlja reakciju imuniteta na ono što organizmu ne odgovara, netolerancija predstavlja poremećaj u varenju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica