Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreme je za zabavu: Zašto je važno da se igramo sa bebom?

Igra ima značajnu ulogu u razvoju deteta. Pogledajte kakve ona prednosti ima i kako utiče na razvoj, emocije, samopouzdanje kod deteta.

Da, igra predstavlja zabavnu aktivnost uz puno smeha i lepih osećanja. Uz to, nemojte zaboraviti da se beba na taj način razvija i podstiče važne stavke u svom rastu. Ne zaboravite da se igrate što više i tako pomognete svom detetu!

Upravo zato smo izdvojili 6 najvažnijih prednosti igre sa bebom:

Igra stvara emotivnu sigurnost. Kada god čitate, pevate pesmicu, pravite smešne face, kako god da se igrate sa bebom, stvarate joj osećaj sigurnosti. Na taj način bebe osećaju kako znače svojim roditeljima ili osobi koja stvara neki odnos sa njom.

Igra pojačava emocije. Kada se igrate sa bebom, i kada počne da se smeje - uzvratite. Iskazivanje i uzvraćanje emocija pokazuje detetu širok spektar raznihosećanja. Igra je prvi stepen komunikacije, interakcije, postojanja u svetu. Kada poraste, učićete je osnovnim rečima za iskazivanje emocija (sreća, tuga, bes). Na ovaj način će dete naučiti da reaguje kako treba u zavisnosti od osećanja. 

Igra podstiče čula. Uz igru, dete stvara bolji odnos sa vama i sa svetom oko sebe. Ako je mlađe od godinu dana, pevajte ili se posvetite aktivnostima u ritmu. Zvuk je taj koji se razvija prvi, te roditeljski glas koji peva ima vrlo važnu ulogu. Sa starijim bebama jake senzone aktivnosti, poput formiranja oblika od plastelina, mogu biti od velike koristi.

Povezane vesti

Igra podstiče fizički rast. Ugasite televizor, a uključite pesmice i počnite sa igrom i plesom. Igra je odličan način za podsticanje detetovom fizičkog rasta, ali isto tako i mentalnog zdravlja, jer podstiče koordinaciju ruku i očiju, fine motoričke veštine, ali i jača snagu gornjeg i donjeg dela tela. Penjanje, puzanje, guranje, privlačenje i drugi pokreti poboljšavaju detetovu okretnost i spretnost.

Igra gradi samopouzdanje. Kada beba uspešno šutne lopticu prema vama ili se popne uz kauč da dohvati svoju igračku, njeno samopouzdanje se jača, i dete postaje sigurnije u sebe kada su druge aktivnost i u pitanju. Upravo zato je važno da ih hvalite i podstičete za sve što urade. 

Igra pojačava znatiželju.  Pokažite entuzijazam oko detetove igre i zabave, ali i dok čitate priču i sudbine likova u istoj. Pokažite svoju zainteresovanost, te će i dete biti veoma znatiželjno u svetu.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica