Leto može biti vrlo zabavno, ali istovremeno i mnogo vrelo da izvedete decu napolje.

Ipak, kao ni svi drugi roditelji, ne možemo ignorisati strah od prevelike toplote. Zato izdvajamo važne korake koje bi roditelji trebalo da ispoštuju da do problema poput sunčanice ne bi došlo.

1. Odaberite pravi deo dana

Ukoliko imate decu koja jednostavno moraju da izađu napolje, ili pak bebu koju biste voleli da provozate, bitno je da odaberete pravi period. Odaberite jutro ili veče, period kada je napolju najmanja vrućina. Uvek se ističe da budete obazrivi u periodu između 10 ujutru i 4 po podne sa aktivnostima napolju. Najbolje je da to vreme iskoristite za ručak ili dremku. 

Ako idete na plažu, opet proverite vreme. Nije najbolja opcija da odete tokom najtoplijeg dana ili dela dana.

2. Zaštita od sunca za celu porodicu

Nikada nemojte propuštati upotrebu zaštitnog faktora. Američki Centar za prevenciju i kontorlu predlaže korišćenje faktora 15 i više, uz nošenje naočara i šešira. Nanosite faktor 15 do 30 minuta pre izlaganja suncu. 

Preporuke su da se beba najpre odećom štiti od sunca ukoliko je mlađa od šest meseci, a čak i one mogu nekada koristiti manju količinu određenih krema sa zaštitnim faktorom.

3. Ne prekrivajte kolica da blokirate sunce

Roditelji prirodno posežu za nečim što će bebinu osetljivu kožu zaštititi od sunce. Ipak, eksperti upozoravaju da, čak i najtanji materijali od muslina kojim roditelji prekrivaju kolica, dovode do naglog povećanja temperature kod bebe.

Stručnjaci govore da radije odaberete delove koji su povezani sa kolicima, a koji ne zadržavaju toplotu, ali i da se trudnite da što više budete u hladu kada ste sa bebom.

4. Budite hidrirani

Prema savetima Svetske zdravstvene organizacije, bebe mlađe od šest meseci nemaju potrebu za vodom, ali starija deca bi trebalo da je piju u dovoljnim količinama, naročito tokom vrelih letnjih dana. Kako bi ostale hidrirane, bebe mogu tražiti više formule ili majčinog mleka. Zato, mame, budite sigurne da ste i same dovoljno hidrirane. 

Zapratite nas i na Instagramu!