Mame pomoć vrlo lako pronađu još u bolnici, te dobiju preporuke o bebinoj ishrani na samom početku. Svi se nađu budućoj mami u blizini, pomažu i savetuju.

A ko će da pomogne tati?

Dok je tatama nekada jedini posao bio da se igraju sa bebom s vremena na vreme, sada su dosta posvećeniji i trude se da budu maksimalno uključeni u negu i brigu o bebi. Čak i kada mame doje, tate svakako mogu hraniti bebu na flašicu, i time stvarati jaču vezu sa bebom od samog početka. Zato je važno i zbunjene tate posavetovati kako bi trebalo da se ophode prema bebi.

Izdvajamo nekoliko saveta za tate prilikom hranjenja bebe na flašicu.

1. Opustite se i verujte u sebe

Beba ne zna šta je nervoza, ali zasigurno oseća da nešto nije u redu. Ukoliko niste opušteni, neće ni beba biti. Samim tim neće jesti lepo, a možda neće ni jesti uopšte.  Ako ste nervozni, par puta duboko udahnite, istegnite kičmu, protresite ruke, i bacite pogled na to malo stvorenje pored sebe. Ono zavisi od vas!

Čak i ako niste sto posto sigurni u svoje sposobnosti, ponašajte se kao da jeste.  Vremenom će ta gluma postati vaš normalan osećaj.

2. Neka vam bude udobno

Sa bebinom ishranom se ne žuri. Bez obzira na to da li hranite bebu u periodu između obaveza, izujte se i pronađite pogodan položaj. Biće vam potrebno sigurno pola sata. Ako je vama i bebi udobno, ona će bolje jesti. Neka hranjenje postane vaš i bebin ritual.

3. Pronađite odgovarajući položaj

Majčino mleko ili formula mnogo lakše izlaze iz flašice nego tokom dojenja. Kako biste sprečili da se beba zagrcne ili guši, držite je u uspravnijem položaju nego mama kada je doji. Najbolje je da to bude ugao od 45 stepeni, umesto potpuno uspravnog ili ležećeg položaja. Možda će biti teže da pronađete pravu poziciju, ali pokušavajte, jer želite najbolje za svoje dete, zar ne?!
Biće potrebno više vežbe, ali ćete vremenom uspeti.

4. Pomozite bebi

Bez obzira da li flašicu koristite od samog rođenja, ili pak malo kasnije, budite sigurni da je beba lepo uhvatila cuclu. Prvo proverite da li je cucla lepo legla na bebin jezik, a ne ispod njega. Ako je ispod, pomozite bebi nežnim podizanjem donje usne ka flašici.

5. Posmatrajte bebu

Prema mnogim studijama, bebe prepoznaju face posle svega nekoliko dana. Budite sigurni da je posmatrate i da ste maksimalno uključeni dok je hranite. Možete joj pevati ili razgovarati sa njom. Prvi dani, nedelje, meseci su nešto što se pamti celog života. Što se bolje upoznajete sa bebom, biće vam oboma mnogo prijatnije.

Ipak, budite obazrivi - previše intenzivan kontakt očima može bebu ometati pri hranjenju.

6. Skinite majicu

Kontakt 'koža na kožu' ima neverovatne zdravstvene benefite za bebu, zato skinite majicu. Nakon što je toliko meseci provela uz mamino srce, bliskost ima mnogo veliki značaj. Disanje i rad srca se stabilizuju u vašoj blizini, telo počinje da uči kako da reguliše unutrašnju temperaturu, a beba postaje i generalno srećnija. Ako je malo hladnije, oboje se prekrijte ćebencetom.
Još jedan benefit hranjenja bez majice jeste to što je nećete uprljati.

7. Podrigivanje

Kada beba uspori sa jelom, oprilike na pola flašice, to je signal za podrigivanje. To je neophodno, isto kao i tokom dojenja, jer beba proguta veliku količinu vazduha pri jelu.

Metode su razne - na ramenu, preko krila, preko lakta. Beba će vam sama pokazati šta joj najviše odgovara.
Postoji mogućnost da beba povrati pri podrigivanju, pa je dobro imati uz sebe tetra pelenu.

8. Promenite ruku

Podrigivanje je idealna prilika da promenite stranu. Kada hranite bebu, jednom rukom držite nju, a drugom flašicu. Promena položaja na drugu stranu doneće olakšanje i vama i bebi. Smanjićete pritisak na svojim leđima, ali i u bebinoj kičmi i vratu.
Postoji mogućnost da će vam jedna strana biti udobnija. Naučnite, ipak, da se priviknete na obe, jer je bolje za bebu.
I na samom kraju - zaljubite se!

Najvažniji savet kada je hranjenje bebe u pitanju! Najbolji deo hranjenja na flašicu jeste to što imate priliku da neometano vas dvoje sami uživate u neoganičenoj ljubavi. Pipnite te prstiće, osetite bebino disanje, poljubite čelo.  Stvorite posebnu vezu do kraja svog života!