Ukoliko se vaša beba delimično ili potpuno hrani mlečnom formulom, postoji nekoliko stvari koje obavezno morate znati. Izdvajamo najvažnije.

Pažljivo birajte vodu za bebu

Koju vodu dati bebi je često pitanje mladih majki. Budite pažljivi sa odabirom, jer čak i niskomineralne negazirane vode namenjenje bebama nisu pogodne za decu mlađu od šest meseci. Zato ih pre upotrebe obavezno prokuvajte. Najsigurnije je da za pripremu adaptiranog mleka koristite posebnu vodu za rastvaranje formula. Njihov mineralni sastav je prilagođen bebama i sterilne su, te se ne moraju prokuvavati pre upotrebe. 

Pridržavajte se uputstva za pripremu adaptiranog mleka

Ukoliko bebu hranite adaptiranim mlekom, veoma je važno da pažljivo pratite uputstva prilikom pripreme. Koristite isključivo mericu brenda koji ste izabrali i pažljivo odmerite količinu praha. Vodite računa i o temperaturi vode. 


Foto: Shutterstock

Ne koristite neprovereno mleko drugih majkiŠirom sveta postoje banke u kojima može da se donira majčino mleko. Ovo mleko se pasterizuje i ostavlja za najugroženije bebe, čije mame nisu u stanju da obezbede dovoljno mleka kako bi zadovoljile bebine potrebe. Nikako nemojte na svoju ruku koristiti neprovereno mleko drugih majki.

Pripazite na higijenu

Pripremljeno mleko ne čuvajte duže nego što je preporučeno. Takođe, strogo vodite računa o higijeni pribora i ruku prilikom pripreme adaptirane formule.

Ne mešajte majčino mleko i formulu

Kada rukom ili pumpicom izmlazate mleko, možete ga odmah upotrebi ili pomešati sa već izmlazanim mlekom koje čuvate u frižideru, ali nikako ne bi trebalo da ga mešate sa formulom, vodom ili bilo čim drugim.