Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najvažniji saveti za uspešno dojenje

Mame, evo male pomoći kako da sa uspehom podojite svoju bebu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

I pored velike želje da doje bebu, mame nekada ne mogu lako da uspostave laktaciju, te im je potrebna fizička i emotivna pomoć. 

Izdvojili smo za vas nekoliko korisnih saveta kako da savladate veštinu dojenja. 

Nađite udoban položaj za dojenje

Slobodno isprobavajte dok ne nađete položaj koji vama odgovara. Samim tim što vam je udobno, lakše se opuštate i uživate u kontaktu sa bebinom kožom, što oslobađa hormon oksitocin, koji pomaže u istiskivanju mleka kroz mlečne kanaliće do otvora na bradavici. 

Naučite bebu da pravilno drži dojku

Ključ za uspešno dojenje leži u tome da naučite vašu bebu kako lepo da obuhvati bradavicu, tako da joj ide direktno u usta. Ako ovo uspete da postignete, umanjićete rizik od dobijanja ranica - ragada. Bebe imaju urođeni instikt kako da se prislone na dojku, ali vi slobodno možete da im pomognete da nameste usne i da se potrudite da ih gravitacija vuče ka vama, ne od vas.

Povezane vesti

Pored toga što ojačava bebin imuni sistem, dojenje stvara i posebnu vezu između mame i deteta. Zbog toga je važno da majke odmah nakon porođaja savladaju ovu "veštinu".

Pratite bebine signale

Kao što je dojenje nova stvar za vas, nova je i za vašu bebicu. Ona nema predstavu o pravom vremenu za hranjenje, pa se tako prilagođava vama. Zato, posmatrajte bebine znake, kako bi  prepoznali trenutak kada ona želi da sisa. Bolje je da se jedna drugoj prilagodite, nego da steknete neku rutinu koja neće imati konkretne veze sa potrebom za dojenjem ili hranom, što je i najvažnije. 

Izmlazajte se

Izmlazanje može da vam pomogne u situacijama kada želite da nahranite bebu, ali nemate uslove da je podojite. Stručnjaci savetuju da se ne izmlazate u prvih šest do osam nedelja nakon porođaja, dok se razvijaju vaše zalihe mleka i bebine potrebe, ali je ono preporučljivo kada je dojenje već ustaljeno. Ne zaboravite da žene koje nemaju potrebu za ovim, ne moraju da se izmlazaju - izmlazanje nije obavezno.Želja svake majke je zdrava i zadovoljna beba, a dojenje predstavlja jedan od važnih uslova da bi se ona i ostvarila. 

Potražite podršku

Mnoge žene smatraju da je dojenje lakše uz podršku drugih mama. Istraživanja su pokazala da je pomoć majki jedan od najuspešnijih načina da se dojenje održi tokom prvih šest meseci. Ako u svom okruženju nemate druge mlade mame, možete putem interneta da se povežete sa mnogim koje su u istoj situaciji. Razmenjujući iskustva, pomoći ćete jedne drugima.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica