Ukoliko beba, potpuno zdrava, u prva tri meseca dobije napad plača, zacrveni se i grči noge ka stomaku, nemate razloga za brigu. Beba je verovatno zdrava, samo ima grčiće koji je će nakon nekog vremena proći (bol kod nekih beba prođe za desetak minuta, dok kod drugih može trajati i nekoliko sati). U svakom slučaju, nema razloga za brigu.

Zbog čega se javljaju grčevi kod beba?

Grčevi (kolike) predstavljaju grčenje crevnih mišića kod malih beba, najčešće između treće nedelje života i četvrtog meseca. Ovo nije prouzrokovano nikakvom bolešću niti zdravstvenim stanjem, a tačan uzrok se ne zna. Postoji mnogo mišljenja, a najviše se povezuju sa prolaskom mehurova vazduha kroz creva.

Dobra stvar je to što će vremenom prestati i neće ostaviti nikakve posledice na bebu.

Kada se najčešće javljaju kolike i da li su povezane sa ishranom beba?

Bilo da je beba na prirodnoj ishrani ili se hrani adaptiranom formulom, oni se svakako javljaju. Takođe, malo su češći kod dečaka.

Grčevi se najčešće javljaju tokom obroka ili neposredno posle. Ukoliko beba počne da plače tokom dojenja, podignite je i pustite da podrigne, koliko god puta je potrebno. Ona je verovatno progutala vazduh, koji se podrigivanjem izbacuje. Zbog vazduha u crevima, klasični grčevi nastaju sat i po do dva posle obroka. Pošto se nalaze u crevima beba treba da ih izbaci putem vetrova. Ovo se češće dešava uveče.

Nekada i antibiotici mogu biti uzročnici, ukoliko ih pijete vi ili vaša beba. Oni dovode do množenja nepoželjnih bakterija, što dovodi do gasova i pojave grčića.

Vrlo je važno da roditelji obrate pažnju na to da li postoje drugačiji simptomi, jer to može ukazati na bol drugog porekla. Ukoliko je bebi i zapušen nosić, možda je u pitanju upala uha. Nekada se može pojaviti i kila, te bi roditelji trebalo da dobro opipaju prepone, a kod dečaka i mošnice. U svakom slučaju, ukoliko dođe do ozbiljnijih simptoma, poput povraćanja, najbolje bi bilo da se dete odvede kod lekara.

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

S obzirom na to da se beba ne oseća lepo, roditelji mogu da pokušaju da joj pomognu na više načina:

- Neka beba često podriguje.

- Masirajte bebi stomačić u smeru kazaljke na satu.

- Stavite bebu na svoje grudi, i pustite je da leži na stomaku. Uspravno dojenje će pomoći.

- Možete staviti toplu pelenu na bebin stomak, ili pak termofor.

- Promenite formulu. U dogovoru sa lekarom, pređite na specijalnu mlečnu formulu protiv kolika, blagog zatvora i regurgitacije.

- Starijim bebama možete davati lek simetikon u kapima.

- Dajte bebi čajeve ili sirupe koji sadrže komorač. Kim je takođe dobar saveznik, pa probajte da pronađete preparate koji sadrže i komorač i kim.

- Možete i same koristiti čajeve za dojilje, koji svakako sadrže komorač i kim.

- Prolagodite sopstveni način ishrane.

- Pokušajte sa probioticima. Oni će naročito pomoći ako su grčevi nastali posredstvom antibiotika.

- Bebi možete dati čak i paracetamol, da umanjite bolove.

- Prilagodite atmosferu, pustite muziku, ljuljajte bebu, boravite u prirodi. Na ove načine će se beba umiriti i lepše osećati.

Izdvajamo iskustva naših Yumama iz prve ruke:

"Zvuči glupo, ali pomaže! Ja sam bebi pomogla pomoću fena - savet babice! Raskomotim bebi nogice i fenom iz daljine zagrevam tabane, stavim bebu u džak za spavanje, ali nogice ostaju golišave da bi beba trenjem noge od nogu i dalje održavala toplotu. Zaista pomaže!" 

Mama Dragana

"Kod majke koje doje najbolje je da vode računa o ishrani. Dakle, bez povrća koje i kod odraslih izaziva gasove: pasulj, grašak, boranija, pečurke, luk, zelje. Zatim, treba izbegavati voće (trešnje, citruse, šljive) i začinjenu hranu. Uz sve to pijte čaj mešavine komorače, anisa i kima, koji je dobar za pravljenje mleka, ali i za bebine grčeve. Takođe bih preporučila čudesno grčko seme (piskavicu) za jaču laktaciju. Kažem čudesno, jer meni je to do sada najviše pomoglo kada mi se malo smanji proizvodnja mleka, a probala sam gotovo sve... Stavljali smo i tople obloge na stomačić, ali u principu izbegavanje određene hrane je bilo rešenje." 

Mama Nevena 

"Kada je imao šest nedelja, moje sin je plakao od šest popodne do jedanaest sati svake noći, što je bilo vrlo obeshrabrujuće. Mnogo toga smo pokušali, pa i da dugo plešemo sa njim u naručju, samo da bismo mu skrenuli pažnju sa grčeva, ali ništa nije pomoglo. A onda nam je neko rekao za specijalno dizajniranu flašicu, koja utiče na to da se smanje grčevi kod bebe. Taj podatak mi nije baš ulivao sigurnost, ali - stvarno je funkcionisalo! Čim smo se prebacili na ishranu takvom bočicom, naš mališa je prestao da uveče jadikuje."

Mama Maja