Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje i blagostanje: 10 prednosti dojenja za mamu

Majčino mleko je od neprocenjivog značaja za bebu, ali ne treba zanemariti ni sve prednosti dojenja kada je u pitanju zdravlje mame u postporođajnom periodu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U interesu bebinog zdravlja i pravilnog razvoja, Svetska zdravstvena organizacija predlaže isključivo dojenje u prvih šest meseci, nakon čega se preporučuje postepeno uvođenje čvrste hrane sve do druge godine. Pored toga, dojenje je veoma važno i za mame, a evo samo nekoliko najvažnijih prednosti koje ističu naučnici:

1. Odlaže menstrualni ciklus

Ukoliko redovno dojite, odložićete menstruaciju. Redovan ciklus možete uspostaviti nakon šest meseci od porođaja, što umanjuje mogućnost pojave postnatalne anemije i predmenstrualne tenzije. 

2. Umanjuje rizik od raka 

Dojenje u periodu od dve i više godina može umanjiti rizik od raka dojke za 94 procenta. Studije su, takođe, pokazale da dojenje ima veliku ulogu i u prevenciji raka grlića materice i jajnika.

Povezane vesti

3. Ubrzava oporavak nakon porođaja

Prilikom dojenja se oslobađa oksitocin koji utiče na skupljanje materice, te se ona brže vraća u normalnu veličinu, čime se skraćuje period krvarenja. Oporavak nakon porođaja je, dakle, mnogo brži. 

4. Utiče na emocionalno povezivanje majke sa bebom

Hormoni koji se luče tokom dojenja utiču i na odnos majke i bebe. Razvija se bliskost i ljubav, mama je emocionalno zadovoljna, a beba manje plače. Takođe, manja je verovatnoća da će majka zlostavljati ili napustiti bebu.

5. Smanjuje rizik za razvoj postporođajne depresije

Britanski naučnici su sproveli istraživanje na oko 14.000 mama i došli do zaključka da dojenje može da dvostruko smanji rizik od razvoja postporođajne depresije.


Foto: Shutterstock

6. Obezbeđuje više sna mamama

Studije su pokazale da mame koje doje spavaju u proseku 45 minuta duže u toku noći od onih koje bebu hrane adaptiranom formulom.

Šta kada mama ne može da doji bebu?

Usled realnih i opravdanih razloga, pojedine žene nisu u mogućnosti da doje. Međutim, mame ne bi trebalo da zbog toga budu tužne i osećaju grižu savesti. Prirodno mleko jeste najbolji mogući izbor, ali i mališani koji piju adaptirano mleko su zdravi i dobijaju sve neophodne hranljive materije. Takođe, ova vrsta ishrane ima i svoje prednosti: 10 pozitivnih strana mlečne formule. Najvažnije od svega je da budete srećna mama, kako bi vaša beba bila zadovoljna i pravilno se razvijala.

7. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti 

Žene koje godinu dana doje svoje dete imaju gotovo deset odsto manji rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti ili da dožive infarkt kasnije u životu, a što je period dojenja duži to su bolji efekti na njeno zdravlje, pokazala su istraživanja sprovedena u Kini.

8. Utiče na skidanje postporođajnih kilograma

Ukoliko želite da se vratite u formu, bićete srećni kada čujete da dojenje sagoreva kalorije.

9. Smanjuje rizik od osteoporoze kasnije u životu

Iako se za vreme dojenja smanjuje količina kalcijuma u kostima, istraživanja su pokazala da su žene koje doje bebe u četiri puta manjem riziku da kasnije u životu obole od osteoporoze od mama koje nisu dojile bebu.

10. Štedi vreme, novac i olakšava organizaciju  

Dojenje štedi i vreme, jer ne morate brinuti o sterilisanju flašica ali i o pripremi hrane. Možete dojiti bebu bilo kada i bilo gde. Ukoliko spavate kada i beba, možete je dojiti i tokom noći. Češće dojenje pojačava zalihe mleka, tako da nećete brinuti o tome hoće li ga biti dovoljno. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica