Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 koraka do uspešnog dojenja u ležećem položaju

Naročito noću, biće vam mnogo prijatnije da svoju bebu hranite ležeći. Olakšajte sebi i pratite ovih deset koraka koji će obezbediti udoban položaj i vama i vašoj bebi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mame često imaju poteškoće sa pronalaženjem najudobnijeg položaja prilikom dojenja bebe ležeći. Upravo zato izdvajamo za vas nekoliko saveta koji će učiti dojenje u ležećem položaju prijatnim i udobnim.

Prvi korak

Obucite se udobno. Odaberite majicu sa otvorom napred namenjenu dojenju. Pre dojenja presvucite i bebu.

Drugi korak

Lezite na stranu. Odaberite onu koja vam više odgovara. Dušek ili podloga na kojoj ležite bi trebalo da bude čvrsta, ali tako da vam je udobno.

Treći korak

Postavite jastuk između kolena, koja su pritom savijena. Jastuk ili urolano ćebe kod donjeg dela leđa će vam pružiti oslonac, naročito na počecima dojenja u ovom položaju.

Povezane vesti

Četvrti korak

Glavu spustite na dva deblja, ali ne previše čvrsta jastuka. Trebalo bi da budu postavljeni u prostor između vaše glave i ramena. Ključna stvar je da ne treba vaše rame da se spusti na jastuk, već jastuk na rame.

Peti korak

Gornji deo vaše donje ruke bi trebalo da bude pod uglom od 90 stepeni u odnosu na vaše telo. Kada pozicionirate bebu, savijte ruku u laktu kako biste je nežno ljuljali ili jednostavno ostavite ispruženu ruku, ili pak njome držite knjigu za čitanje tokom dojenja.

Šesti korak

Beba bi trebalo da leži na strani, tako da gleda u vas licem u lice. Glava neka se nalazi ispod vaše ruke, nikako na njoj. Ovo je još jedna ključna stvar prilikom dojenja u ležećem položaju.

Sedmi korak

Glava vaše bebe bi trebalo da bude u takvom položaju da usta lagano mogu da se prislone na bradavicu donje dojke. Retko kada je potrebno pridržati dojku da je uklonite od bebinog nosa, i većinom je dovoljno blago ljuljanje bebe rukom.

Povezane vesti

Osmi korak

Bilo bi poželjno postaviti urolano ćebe iza bebinih leđa, kako biste sprečili da se beba prevrne i promeni položaj, pa vam tako povredi bradavicu. Pustite bebu da jede onoliko koliko želi na toj strani.

Deveti korak

Kada vidite da je beba završila sa hranjenjem iz donje dojke, postavite je ka svom kuku, i potapšite po leđima, kako biste joj pomogli da podrigne.

Deseti korak

Okrenite se na drugu stranu i počnite dojenje drugom dojkom. I vi i beba ćete verovatno zadremati tokom dojenja. Budite sigurni da niste previše obukli bebu i obratite pažnju da ćebence ne pokrije njenu glavu. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica