Bebino interesovanje da što više stvari radi samostalno, takođe važi i za samostalno hranjenje, koje predstavlja značajno iskustvo za nju. Veoma često, bebu ne "uznemirava" određena hrana - koju odbija, već frustracija zbog neostvarene želje da se sama hrani.

Jedno od rešenja je da joj date posebnu, bebi kašiku da je drži, a vi nastavite da je hranite drugom kašikom.

Ručkam sama

Razvoj takozvanog pincetnog hvata, odnosno hvatanje malih predmeta između palca i kažiprsta, dopušta bebi veću slobodu da se sama hrani. Pomozite joj da usavrši ovu veštinu tako što ćete joj ponuditi male komade hrane, koja se lako jede - poput integralnih pahuljica (od celog zrna žitarica).

Beba postaje prilično vešta u korišćenju svojih prstića. Ponekad, njihovo "svrdlanje" po hrani, koju beba potom stavlja u usta, deluje zastrašujuće roditeljima, jer se boje da se njihovo dete ne zadavi. Stoga je najbolje da bebi dajete vrlo male, meke komade hrane - koja će se, praktično, rastopiti u njenim ustima, kao što su sitni komadi voća ili mekano, kuvano povrće. Saznajte od drugih mama šta nude svojoj deci kao "hranu za prste", a zatim dodajte vlastite ideje.

Sklonost ka određenoj hrani

● Beba još uvek dobija važne nutrijente kroz mamino mleko ili mleko iz flašice (ako se hrani formulom). Međutim, s obzirom da njeno telo zahteva određene promene kada su u pitanju U ovom uzrastu nije neuobičajeno da beba baca hranu preko ruba stolice za hranjenje, ili radije bira da se igra sa njom nego da je jedehranljive materije, sve veće su potrebe za čvrstom hranom. Stoga povećajte repertoar jela vaše bebe, i to prema njenom raspoloženju.   

● Tekstura je još jedan značajan faktor u bebinom prihvatanju hrane. Dok je ranije uglavnom jela kašastu, sada može da pređe na gnječenu, kako bi se navikla na čvršću konzistenciju hrane. Važno je da se beba privikne na različite teksture, i da se to ustali, kako bi mogla da jede različite namirnice. 

● U ovom periodu, beba veoma jasno pokazuje svoj afinitet kada je u pitanju hrana. Ona ima poseban ukus za ono što voli, i ono što ne voli. Zato nije neuobičajeno da baca hranu preko ruba stolice za hranjenje, ili radije bira da se igra sa njom nego da je jede. To, naravno, zbunjuje mamu i tatu, povremeno čak i izluđuje, jer ne znaju kako da reaguju.   

● Ponekad će izgledati kao da je beba halapljiva, dok će drugi put jedva da jede. Ovakva iskustva postavljaju mnoga pitanja pred roditelje, pogotovo one koji su to postali prvi put. Razgovor sa stručnjakom, ali i sa drugim roditeljima čija je beba sličnog uzrasta - odličan je način da se saznaju nove strategije što se tiče ishrane.


Foto: Shutterstock

Da li moje dete dovoljno jede?

Nema razloga za paniku. Sve dok beba raste i razvija se, ona uzima dovoljno hranljivih sastojaka za svoje potrebe. Uostalom, redovne posete lekaru će otkloniti vaše dileme da li beba normalno napreduje. 

Predlog dnevnog obroka odojčeta uzrasta od 9 do 12 meseci

Doručak: podoj ili adaptirana mlečna formula ili žitarice ili kifla sa buterom i jogurt

Užina: voćni sok 

Ručak: meso ili riba i povrće

Užina: voće 

Večera: palenta ili makaroni ili štrudla 

Pre spavanja: podoj ili formula 

Ovo je optimalno, može se menjati u zavisnosti od apetita.

Recepti

Brokoli sa pirinčem

Potrebno je:

nekoliko cvetova brokolija

pola šolje pirinča

pet seckanih šampinjona

komadić putera

Priprema: Rastopiti puter, sipati šampinjone, naliti vodom pa zatim stavti brokoli i pirinač i kuvati još petnaest minuta. Izgnječiti.

Mladi sir sa graškom

Potrebno je:

50 g graška

50 g sira

Priprema: Skuvati grašak, dodati sir. Servirati sa komadićima hleba.

Kašica od boranije

Potrebno je:

boranija (količina po želji)

krompir i šargarepe po potrebi

Priprema: Dobro operite boraniju, a potom je skuvajte. Nakon toga, izmiksajte je u blenderu. To može biti dovoljno za ukusan i zdrav obrok za bebu, a ukoliko vaše dete ne uživa samo u ukusu boranije, dodajte i nešto izgnječenog kuvanog krompira i šargarepe izmiksane u blenderu.

Šarena rapsodija od povrća

Potrebno je:

jedan krompir

par kocki narandžaste bundeve

cvetić karfiola

par listova blitve

Priprema: Iseći krompir i bundevu na kockice i zajedno sa karfiolom kuvati u malo vode oko petnaestak minuta. Kada sastojci omekšaju, dodati tri lista blitve koji su prethodno očišćeni od bele peteljke. Sve kuvati još par minuta, a zatim povrće izgnječi viljuškom ili izblendira u zavisnosti od starosti bebe.

Zeleni pire od karfiola i blitve

Potrebno je:

šaka cvetova karfiola

četiri lista blitve

dve kašike pirinča

kašika maslinovog ulja

kuvano žumance

Priprema: U malo vode kuvati pirinač. Kad je polukuvan, nakon desetak minuta kuvanja, dodati šaku cvetova karfiola i kuvati još pet minuta. Tada dodati četiri lista blitve koji su prethodno oljušteni od bele drške i sve kuvati još pet minuta. Po potrebi se može dodavati voda ukoliko pirinač svu upije, ali ne previše. Nakon kuvanja, sve izblendirati, dodati kašiku maslinovog ulja i umešati kuvano žumance.