Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 saveta za ishranu beba za vreme vrelih letnjih dana

Koje obroke ponuditi bebi, kako ih pripremiti i čuvati...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bebe su manje otporne na bolesti izazvane hranom i podložnije povraćanju i prolivu koji ih prate. Zbog toga je veoma važno da se hrana za bebe priprema i čuva na adekvatan način, posebno u letnjim mesecima.

Povezane vesti

Evo nekoliko najvažnijih saveta za ishranu beba za vreme vrelih dana:

Ishrana na plaži

Za obrok na plaži, sigurnije su komercijalne kašice. Odvojte koliko je potrebno, a ostatak odmah vratite u frižider. Kašice sa prirodnim konzervansima, kao što su kiseline ili šećer, mogu duže da ostanu sveže nego hiperproteinske. To se naročito odnosi na voćne kašice sa jabukom.

1. Ne hranite bebu direktno iz teglice, osim ako nije u pitanju pojedinačni obrok. Naime, ostatak hrane (nakon što je beba jela) sadrži enzime i bakterije iz bebine pljuvačke - koji kontaminiraju hranu, zbog čega može da se pokvari. Zato iz teglice treba uzeti onu količinu kašice koju će beba da pojede za obrok, a ostatak staviti u frižider. Ako se beba van kuće hrani direktno iz teglice, eventualni ostatak kašice treba baciti.   

2. Odmah vratite u frižider svaku neupotrebljenu hranu ili tečnost. 

3. Majčino mleko može da se čuva u frižideru dva dana, pripremljena formula isto toliko. 

4. Kaše od voća i povrća takođe mogu da stoje u frižideru dva dana, a kaša od mesa i jaja do sutradan, kao i kombinacija mesa i povrća. Kašica spremljena u kućnim uslovima može da se sačuva u frižideru do sutradan. Preostalu skuvanu hranu treba staviti u staklenu teglicu, pa u frižider. Spremite mala pakovanja, koja mogu da se upotrebe u celosti. 

5. Zaledite malu količinu hrane, dovoljnu za jedan obrok. Upotrebite je u roku od četiri nedelje. Zaleđena spremljena hrana može da stoji u frižideru do 24 sata pre nego što se upotrebi. Treba je staviti na najhladnije mesto, nikako u vrata. 

6. Nikada ne ostavljajte pripremljenu hranu u frižideru nepokrivenu. 

Povezane vesti

7. Kašice sa prirodnim konzervansima kao što su kiseline ili šećer, mogu duže da ostanu sveže nego hiperproteinske. To znači da voćne kašice, naročito sa jabukom i breskvom, mogu da ostanu sveže tri-četiri dana. Ali, pošto je teglica otvorena i izložena vazduhu, njen sadržaj se brže razgrađuje. 

8. Povrće i voće je takođe podložno vitaminskoj razgradnji i dejstvu mikroba, pa takve kašice treba potrošiti za dva dana. Naravno, to ne znači da će se beba razboleti ako je dva dana hranite sadržajem iz iste teglice, već da hrana neće imati istu nutritivnu vrednost, kao i da su šanse za rast bakterija veće. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica