Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za roditelje: Nega bebe za vreme vrelih letnjih dana

Ako je vaša beba suviše mala da biste se sa njom uputili na put, odnosno letovanje, sa pravom brinete kako ćete joj obezbediti najprijatnije uslove kod kuće. Evo nekih saveta koji će vam možda pomoći.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Povišena temperatura okoline utiče na povećanje toplote tela deteta. Problemi koji se obično javljaju u vrelim letnjim danima su osipi, ojedi na koži bebe, ali i opasnost od dehidriranja, sunčanice i frasa kao posledice pregrevanja tela.

Pravilna nega i obezbeđivanje optimalnih uslova u stanu pomoći će vašoj bebi da svoje prvo leto provede što bezbrižnije.

Kako napraviti hladovinu u stanu?

Najoptimalnija spoljašnja temperatura za dete je između 18 i 20 stepeni, što je leti teško održati u stanu, ako nemate klima uređaj. Zato treba preduzeti neke mere zaštite kako bi se beba što je moguće prijatnije osećala. Prostorije u kojima beba boravi trebalo bi zaštititi od sunca i od prekomernog ulaska toplote.

Preporučuje se da se stan u ranim jutarnjim satima provetri, a zatim da se prozori zatvore i navuku roletne. Ipak, od stana ne treba napraviti bunker, neka uvek bude dovoljno dnevne svetlosti.

Povezane vesti

Kada možete u šetnju sa bebom?

Novorođenčetu je potrebno određeno vreme da se adaptira na spoljne uslove života. Zato, ako ste ovih dana dobili bebu, budite strpljivi i postepeno je privikavajte na izlaske.

Bebama prija svež vazduh i treba ih redovno izvoditi u šetnje, prvih dana kraće, a kasnije sve duže. Bebu nikako ne treba izlagati suncu, niti visokim temperaturama. Rani jutarnji sati ili kasni popodnevni, može čak i večernji, su idealni za šetnje u toku leta. Ako imate terasu ili dvorište u velikoj ste prednosti jer veći deo dana možete da provedete sa bebom na vazduhu.

Važno je da napravite hladovinu  i da bebu ne izlažete suncu. Takođe, ukoliko je temperatura previsoka, sačekajte da se predveče spusti, pa tek onda izađite. Nemojte bebu sve vreme držati u kolicima kada ste napolju, već je uzmite u ruke, prošetajte sa njom i pričajte joj. To će joj prijati.

Da li smete da razgolitite bebu kada je vruće?

Bebu ne treba pretopljavati kada je temperatura vazduha visoka. I njoj je vruće isto koliko i vama. Oblačite je što laganije, kako bi preko kože mogla da "odaje" toplotu. Koristite samo pamučne stvari kako bi upile znoj i omogućile koži da diše. Sintetiku izbegavajte. U toku dana više puta je osvežite kupanjem u mlakoj vodi i redovno je zapirajte posle svakog presvlačenja pelena. 

Bebe vole kada ih oslobodite odeće i pelena. Tada veselo mlataraju i rukama i nogama. Slobodno pustite bebu nekoliko minuta da se raduje što je golišava.

Povezane vesti

Koji problemi nastaju zbog vrućina?

Zbog visokih spoljnih temperatura i znojenja, na koži bebe se mogu pojaviti crvene tačkice - osip. Proverite da je niste pretoplili, osvežavajte je umivanjem i kupanjem u mlakoj vodi. Talk i masne kreme ne treba mazati na kožu bebe. One nisu prevenitiva od pojave osipa, već naprotiv - zatvaraju pore i koža ne može da diše.

Ojed se javlja zbog visoke temperature vazduha, pelena, mokraće i stolice u njima, i to u predelu prepona i guze, a može se javiti i na pregibima vrata i pod miškicama. On je veoma neprijatan jer pecka, svrbi, a kod težih oblika i boli. Beba stalnim i snažnim pokretima nožica još više može da iritira kožu jer dolazi do trenja. Ako roditelji primete crvenilo na koži i/ ili da je dete "zajapureno" treba da ga odvedu kod lekara, koji će pregledom utvrditi kakve su to promene na koži i da li je došlo do težih poremećaja. Kod ojeda se obično preporučuje neki od antiseptičnih rastvora koji će sprečiti razvoj i/ ili širenje infekcije i pomoći da se koža oporavi.

Redovna higijena, što podrazumeva često presvlačenje pelena, kupanje - zapiranje, posušivanje blagim pritiskom preko pamučnog ubrusa i mazanje pregibnih površina zaštitnom kremom u tankom sloju, su dobra preventiva od ojeda. Ni u ovom slučaju se ne preporučuje puder, talk, jer se nagomilava na pregibnim površinama. Tada se stvaraju mali "kristali", koji usled trenja oštećuju nežnu bebinu kožu.

Povezane vesti

Mini saveti

*Ako imate klima uređaj, ne pravite veliku temperaturnu razliku u odnosu na spoljnu sredinu (neka bude do 10 stepeni).

*Ako imate ventilator, vodite računa da ne duva direktno u dete.

*Posle kupanja ne trljajte bebu peškirom, jer je na taj način nepotrebno zagrevate, a kako joj je koža izuzetno nežna, možete je i povrediti.

*Nežnim pokretima je posušite mekim peškirom i utapkajte vodu.

*Proverite da je niste pretoplili, i redovno je osvežavajte umivanjem i kupanjem u mlakoj vodi.

*Talk i masne kreme zatvaraju pore i koža ne može da diše i zato ih leti treba izbegavati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica