Iako osećam da bi trebalo sa ljudima da podelim priču o tome kako sam se trudila da svoju bebu dojim, kao i da opravdam odluku da odustanem od istog kako bih vas ubedila da sam zaista dala sve od sebe, ipak to neću uraditi.

Razumem da je dojenje najbolja opcija. Ne treba niko da mi objašnjava prednosti majčinog mleka, a isto tako mislim da nijednoj mami nije potrebna neka dublja edukacija o tome. 

Ukoliko dojite svoju bebu, ja to podržavam. Ukoliko želite da je dojite, ali ne možete i to podržavam. Ako ste bili u mogućnosti da je dojite, ali to ne želite - sasvim u redu. Razumem i ako uzimate razne suplemente, pijete ždraljevinu (biljka koja povećava laktaciju) kako biste imali dovoljno mleka za svoje čedo. Ako upravo dojite svoje trogodišnje dete u restoranu i to razumem. Mi hranimo svoju decu!

Međutim, moram da vam priznam - mlečna formula zaista nije tako loša. Kada sam uvidela da moji napori da dojim svoju bebu ne daju nikakve rezultate osim muke i bola, otkrila sam da formula ipak ima svojih prednosti. Zato, pustite osećaj krivice i prihvatite sve što čudesni svet nauke ima da ponudi.

Formula može da spasi živote

Ukoliko vaša beba ne napreduje dobro, baš kao što moja nije, formula može mnogo da pomogne, pa čak i da spasi život. Ona pruža potrebne kalorije i nutrijente koji će malenom biću, koje volite više od ičega na svetu, pomoći da od najmanjeg zamotuljka postane prava velika beba koja se zdravo razvija. Niko ne treba da izgladnjuje svoju bebu. Ukoliko beba ne napreduje dobro od majčinog mleka, potrebna joj je formula, zaboga!

Vaš partner može da nahrani bebu u tri ujutru

Više sna = srećna mama! Dok sam dojila, suprug mi je pružao veliku podršku, ali naravno da ništa više od toga nije mogao da uradi. Sa formulom, i vi i vaš partner možete da hranite bebu u smenama. 

Beba može da spava duže

Naravno, svako dete je drugačije, tako da ne dajem nikakva obećanja, ali svakako bi trebalo da znate da sa formulom varenje dolazi nešto kasnije, što svakako može da bude prednost. 

Vaš partner će razviti poseban odnos sa bebom hraneći je 

Kada mama doji dete, ona je kraljica! Prvi put kada je moj muž hranio bebu flašicom, videla sam koliko je drugačiji. To mu je pomoglo da razvije poseban odnos sa našom devojčicom i da se oseća kao da je uključen u njeno odrastanje.

Bake i deke vole da hrane unuče

Na ovaj način bake i deke se osećaju posebno i to je sasvim u redu!

Možete da pijete pivo

Ili vino. Ili koktele. Ili šta god poželite bez ikakvog osećaja krivice!

Formula je puna hranljivih sastojaka

Dok sam dojila, stalno sam bila u strahu šta jedem. Znala sam da mi je potrebna hrana koja će biti dobra i za mene, a samim tim i za bebu. Ali to nije bilo lako izvesti, s obzirom da sam jedva stizala da jedem. I dalje moram da pazim šta jedem, naravno, ali bar više ne moram da se stalno pitam “Je li to dobro za mleko?”

Niste “onoooliko” vezani za bebu

Dojenje dolazi sa značajnom ličnom žrtvom. Formula? Ne baš. Ako želite da deo dana ili noći provedete sami, bez svoje bebice, to možete uraditi bez griže savesti, bez curenja na sve strane i još mnogo drugih stvari.

Deca koja se hrane formulom podjenako su divna kao ona koja se hrane majčinim mlekom

I moje dete može da bude jednog dana predsednik, obećavam.

Nema izmlazavanja

Dovoljno sam rekla.