Jabuke su veoma hranljive, a sadrža čak dve različite vrste biljnih vlakana: ratvorljivih i nerastvorljivih. One, takođe, sadrže vitamine A, C, E i folnu kiselinu, kao i kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, selen.

Pogledajte:

Jabuka - prvo bebino voće

Uz to, tu su i manje koncentracije gvožđa, bakra i cinka, a preporučuje se da jabuke budu prvo voće u kojima će bebe uživati.

Jabuke i zob (za uzrast od 4 do 6 meseci)

Sastojci:

  • 1 mala jabuka
  • 3 supene kašike zobi
  • 170 mililitara vode

Priprema

Oljuštite i izdubite jabuku. Isecite je na sitne kockice. Sipajte zob i vodu u posudu za kuvanje. Dodajte jabuke i kuvajte smesu pokrivenu, ali je često proveravajte – sve dok jabuke ne smekšaju, a zob se ne ukuva. Dok se kuva, mešajte i gnječite jabuke.

Ukoliko je neophodno, dodajte smesi mleko (majčino i adaptirano).

Jabuke sa pirinčem (za uzrast od 6 do 8 meseci)

Sastojci:

  • tri šolje vode
  • tri četvrtine šolje žutog pirinča
  • jedna zelena i jedna crvena jabuka
  • velika breskva
  • šolja jogurta

Priprema

Staviti pirinač da se kuva deset minuta, dodati oljuštene, očišćene jabuke i breskvu, pomešati sa jogurtom.

Jabuke s piletinom (za uzrast od 8 do 10 meseci)

Sastojci:

  • 440 militara vode
  • 200  grama jabuka
  • pileće belo meso – jedna šnicla

Priprema

Jabuke oljuštite, izdubite i isecite na sitne kocke.

U tiganj sipajte vodu i dodajte jabuke i pileće meso. Kuvajte na nižoj tempereaturi i ostavite da se krčka sve dok meso ne izgubi rozikastu boju i bude kuvano.

Ukoliko je to bebi potrebno, iseckajte obrok na još sitnije komade ili od njeg anapravite pire.