Biljni preparati i čajne mešavine mogu u velikoj meri da pomognu u prevenciji dečjih bolesti, kao i otklanjanju brojnih nelagodnosti koje prate različita zdravstvena stanja deteta.

Njihova korist ogleda se kako u rešavanju akutnih, tako i mnogih hroničnih stanja. Efikasno potpomažu podizanje imuniteta, a time i zaštitu zdravlja deteta uopšte.

Većina biljaka je netoksična za dečji organizam, gotovo bez neželjenih efekata, ili su oni veoma blagi. Ipak, nisu sve pogodne za decu. O biljkama koje se tradicionalno i bezbedno koriste kod beba i male dece za ublažavanje raznih tegoba, razgovarali smo sa mr ph. Ivanom Pejatović.

Osip i ojed kod beba

Osip može da se javi na vratu, pregibima bebine kože ili, najčešće, u oblasti pelenske regije. Promene mogu da variraju od laganog crvenila, preko svetlo crvenog tačkastog osipa, pa do zadebljale kože prepune gnojnih bubuljica. Najčešći uzrok pojave osipa i ojeda su razgradni produkti mokraće i stolice, neadekvatni deterdženti i omekšivači koji se koriste za pranje dečjeg rublja i pamučnih pelena, ili korišćenje neodgovarajućih kozmetičkih sredstava za negu dečje kože.

Kožu najmlađih je dovoljno prati mlakom vodom, a treba izbegavati antibakterijske i mirišljave sapune, kao i mirišljave vlažne maramice, jer alkohol i parfemi iritiraju kožu.

Za prevenciju nastanka osipa i tretiranje iritirane kože, dermatolozi  preporučuju proizvode koji su pH uravnoteženi, bez veštačkih boja i sintetičkih mirisa, sa prirodnim biljnim ekstraktima i esencijalnim uljima, poput nevena (Calendula officinalis), hajdučke trave (Achillea millefolium), kamilice (Matricaria chamomilla), aloa vere ili gaveza (Symphytum officinale). Međutim, problem neće da nestane samo upotrebom biljnih melema, neophodno je da se otkrije i eliminiše uzrok javljanja ojeda.

Grčevi

Stomačni grčevi predstavljaju stres kako za bebu, tako i za roditelje. Na sreću, postoje načini kako da se taj problem ublaži i eliminiše.

Kod prvih znakova kolika, bebi može da se dâ čaj od nane (Mentha piperita) ili kamilice (Matricaria chamomilla). Čaj od morača (Foeniculum vulgare) je od davnina poznat po umirujućem dejstvu. On pospešuje lučenje želudačnog soka i otklanja nadimanje u stomaku - pa je probava bolja, a iz creva se eliminiše višak gasova. Njegov slatkast i aromatičan ukus će da smiri bebin uznemireni stomak. Takođe će pomoći ukoliko bebi pripremite toplu kupku u koju je dodato blago esencijalno ulje lavande (Lavandula officinalis). Njena isparenja imaju blag i smirujući efekat na bebu.

U svakom slučaju, potreban je pedijatrijski pregled, kako bi se eliminisali eventualni medicinski problemi i potvrdilo da je beba zdrava, a da su u pitanju samo grčevi.

Nicanje zuba

Najčešće se prvi zubić pojavljuje kada beba napuni šest meseci. Pri tome ponekad dolazi do blagog porasta temperature - koja može da se javi i neposredno pre izbijanja zuba, potom do nervoze, nesanice, razdražljivosti i natečenosti i crvenila desni. Bol i neprijatnost kod rasta zubića može da se ublaži čajem od kamilice (Matricaria chamomilla) i/ili matičnjaka (Melissa officinalis).

Tekst priredila Vesna Stanimirović