Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako dojiti blizance?

Stručnjaci za pitanja pravilne ishrane odojčadi zaposleni u svetski poznatoj klinici "Mejo" odgovaraju na najčešća pitanja majki blizanaca vezanih za dojenje mališana...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mame blizanaca koje su odlučile da doje svoje bebe uvek imaju dosta pitanja. Majčino mleko će, svakako, doprineti zdravlju mališana, ali je ovakav način ishrane pravi izazov kada u dom tek stigne više od jednog deteta. Lekari svetski poznate klinike "Mejo" dali su odgovore na najčešća pitanja majki koje istovremeno doje dvoje ili više dece.

1. Koje su prednosti dojenja blizanaca?

Humano mleko sadrži hranljive materije koje su u ravnoteži neophodnoj da bebe dobiju sve što im je potrebno za pravilan razvoj. Takođe, antitela majčinog mleka će blagotvorno uticati na imuni sistem deteta i, uz to, daleko se lakše vari. Stručnjaci podsećaju da je prirodan način ishrane izuzetno koristan u hranjenu nedonoščadi.

Što se tiče blizanaca, prednost majčinog mleka ogleda se i u tome što je ono najprikladnije i najjeftinije moguće rešenje. Dojenje će pomoći u uspostavljanju veze s mališanima, a klinika "Mejo" ima dobre vesti i za mame blizanaca koje su tokom trudnoće dobile više kilograma nego što su očekivale – dojenje blizanaca će pomoći i u procesu mršavljenja.

Povezane vesti

2. Treba li dojiti blizance u istom trenutku?

Kada počnete da dojite, hranite svako dete ponaosob. To će vam pružiti priliku da vidite kako vaše bebe sisaju i da primetite eventualne poteškoće. Klinika "Mejo" savetuje vođenje dnevnika u kom biste beležili koliko dugo i koliko često koje dete sisa, kao i koliko je često neophodno promeniti im pelene. Nakon što uspete da upoznate svoje mališane i primetite sve karakteristike njihovog hranjenja, možete promeniti način dojenja. Neke mame praktitkuju dojenje dva deteta istovremeno, dok druge hrane svoje bebe zasebno. Pokušajte oba načina i vidite koji od njih više odgovara vama i vašim blizancima.

3. Postoji li idealan položaj za dojenje blizanaca?

Postoji više pozicija za istovremeno hranjenje dve bebe, a klinika „Mejo“ podseća da je najvažnije da majci i deci bude udobno i prijatno.

Jedno od preporučljivih rešenja je da sa obe strane svog tela, dok ste u sedećem položaju, postavite po jedan jastuk, a treći smestite u krilo. Na jastuk koji vam je u krilu stavite svoje mališane, tako da im nožice budu na jastucima sa strane. Preporučljivo je da oni leže na leđima, da telom budu okrenuti prema vama, kao i da m dlanovima pridržavate glave.

Druga opcija koju klinika "Mejo" nudi jeste kombinovanje dva različita položaja za mališane. Jedno dete možete uzeti na način karakterističan za dojenje – tako što ćete mu glavu staviti na unutrašnju stranu svog lakta i telo (okrenuto prema vama) mu pridržavati rukom prebačenom preko leđa. Druga beba biće položena na jastuk postavljen pored vašeg tela, a glavu ćete joj privući grudima i pridržavate je dlanom. Ako je hranjenje jednog od vaših mališana lakše, neka on bude taj koji će se naći u prvoj opisanoj pozi.

Povezane vesti

Takođe, preporučljiv je i način dojenja pri kom su oba mališana na vašim grudima, okrenuti jedni prema drugom, formirajući nogama „X“.

Ukoliko vam je, na samom početku, potrebna pomoć, ne treba se ustručavati da za nju pitate iskusnije majke ili medicinsko osoblje. Tako ćete biti sigurni da vaši blizanci sisaju na pravilan način i da će biti site i zdrave bebe.

Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica