Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zimske šetnje i putovanja sa bebom

Pročitajte savete pedijatra kako da u zimskom periodu pripremite bebu za izlazak iz kuće i kako da organizujete njeno prvo zimovanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ima roditelja koji do aprila ne iznose bebu napolje - da se ne bi prehladila. Međutim, to nije dobro iz više razloga. Prvo, beba će lakše da se prehladi u zatvorenom prostoru u koji ulaze odrasli i starija deca - donoseći razne uzročnike infekcija. Drugo, nije zdravo udisati ustajao vazduh. Treće, i najvažnije - dete treba da se navikava na uslove sredine u kojoj će da provede čitav život. To znači da beba sme i treba da se i zimi iznosi u šetnju, ali tek pošto se obezbede određeni uslovi.

Kada smem da bebu iznesem u zimsku šetnju?

Do navršenih šest nedelja života, beba sme da se iznosi napolje samo ako je temperatura preko 15 stepeni i ako je lep, stabilan dan, bez vetra. Posle šeste nedelje, kada sazri moždani centar za termoregulaciju, može da se iznosi i na temperaturu oko nula stepeni, pod uslovom da se adekvatno obuče i da nema vetra. Prvom izlasku treba da prethodi kratak boravak pored otvorenog prozora ili na terasi. Zimi bebu treba šetati u najtoplijem delu dana, od 12 do 13h. Napolje se izlazi prvo na deset minuta, pa se taj period svakog (lepog) dana postepeno povećava za po deset minuta, ali ne više od dva sata dnevno. Pritom treba gledati aktuelne vremenske uslove, a ne kalendar. Ipak, zimi se sa bebom ne valja mnogo udaljavati od kuće. Ako plače, možda joj je hladno. Uzmite je u naručje, ispod kaputa, kako biste je zagrejali svojim telom, pa požurite kući.

Kako da znam da li je bebi hladno?

Posmatrajte joj boju kože i opipajte šake i stopala. Ako je bleda i ima hladne i modre „krajeve“ ekstremiteta - treba je utopliti, a u slučaju da je mokra, obavezno je presvući. Topli napitak će biti od koristi (mamino mleko ili čaj). Ne treba čekati da dete zapadne u stanje pothlađenosti, jer to može da bude opasno po život.

Zašto bebi, čim izađe na hladan vazduh, počne da curi nosić?

Ne radi se o prehladi, već o normalnoj reakciji na hladan vazduh (kao, uostalom, i kod odraslih), koja je prolaznog karaktera. Čim se vratite kući, sve će biti u redu. Međutim, mala beba često balavi, pa joj lice treba svaki čas brisati - da se vlažna koža ne bi oštetila pod uticajem hladnoće. Iz istog razloga se ne preporučuje cucla varalica. Najbolje bi bilo da pre izlaska namažete bebino lice nekom masnijom zaštitnom bebi kremom. 

Povezane vesti

Kako da obučem bebu za zimsku šetnju?

Treba uvek uzeti u obzir da beba u kolicima leži, pa ju je potrebno bolje obući nego stariju decu, koja se kreću. Pelene za jednokratnu upotrebu su se pokazale kao bolje za izlaske, jer je u njima dete uvek suvo, a poznato je da se vlažni delovi tela brže rashlađuju. Najbolje je bebu staviti u postavljenu šuškavac vreću ili skafander. Stopala dodatno zaštitite debelim, mekim patofnama (vunenim ili kožnim, sa krznom iznutra). Na glavi je obavezna kapa koja pokriva uši, a ako je temperatura blizu nule - i kapuljača. Na ručice joj stavite tople rukavice. Šal treba da greje samo vrat, ali se ne stavlja preko usta, jer se on potparuje od izdahnutog vlažnog vazduha i drži vlagu uz lice, tako da dolazi do kontraefekta.  

Da li je bolje da šetam bebu u kengur nosiljci, da bi joj bilo toplije zbog bliskog kontakta sa mojim telom? 

Sa aspekta grejanja, to bi bilo dobro, ali pre navršenih pet i po-šest meseci je suviše rano. Za malu bebu je sling marama, u kojoj zauzima kosi položaj, bolje rešenje.  

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica