Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravilno merenje temperature kod beba

Kako precizno izmeriti temperaturu bebe i kada je pravo vreme da se obratite pedijatru?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Postoje tri osnovna postupka merenja temperature novorođenčeta: putem uha, pazuha i rektalno. Poslednjih godina, stručnjaci ne preporučuju oralna merenja za decu mlađu od četiri godine, jer su do tog uzrasta sklona migoljenju i rezultati koje toplomeri daju nisu pouzdani. Najpreciznijim merenjem se smatra rektalno, ali i metode koje se vrše putem uha i pazuha daju dobre rezultate.

Ako koristite i rektalnu i metodu merenja ispod pazuha, koristite različite toplomere i označite ih kako se ne bi pomešali. Takođe, imajte na umu da bi trebalo razhladiti dete pre nego što se merenje temperature obavi. Rezultati , naime, neće biti tačni ako je beba okupana toplom vodom neposredno pre merenja.

Kada je vreme za odlazak lekaru?

Ukoliko je vaš mališan mlađi od tri meseca, obratite se pedijatru kada njegova temperatura dostigne 38 stepeni. Deca uzrasta između tri i šest meseci moraju biti pregledana od strane stručnjaka kada njihova temperatura iznosi 38,3, dok bebu stariju od šest meseci morate odvesti lekaru nakon što temperature dostigne visinu od 39,4.

Osnovni postupci merenja i njihove prednosti i mane su sledeći:

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica