Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 igara za razvoj vida kod dece

Pomozite svojoj bebi da unapredi vid na jednostavan i zabavan način - kroz upoznavanje sa svetom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od trenutka rođenja, vid bebe počinje da sazreva jer je pre toga samo delimično razvijen. Dete tada vidi, ali nejasno i nepotpuno zbog toga što mrežnjača, zadužena za razlikovanje boja i svetlosti, još uvek nije dostigla vrhunac u razvoju. Rastom bebe sazrevaju i ćelije koji su odgovorne za napredovanje čula vida.

U prvim mesecima života, mališan počinje da prati predmete pogledom, a ukoliko ova faza napredovanja izostane i nakon trećeg meseca, obratite se lekaru. Zato je neophodno ohrabriti deteodređenim aktivnostima da koristi vid. Uz to, postoje jednostavni načini da, kroz igru, stimulišete razvoj vida svog deteta.

1. Pokazujte mu crno-bele knjižice za bebe.

Ukolliko ne posedujete ovakvu knjigu, možete sami napraviti od kartona neko pomagalo na kome će jasno biti kontrastirane dve boje. Dve boje koje se tako suprostavljaju jedna drugoj (kao crna i bela) lakše će zainteresovati dete da ih posmatra, a što ih duže gleda – to će više napredovati.

2. Neka mu u vidokrugu budu obojene pruge.

Iznenađujuće, ali u prirodi beba je da posmatraju pruge. Najlakše primećuju široke pruge, a korisno je ukoliko su na njima suprotstavljene boje. Ovaj roditeljski trik, preporučen od strane stručnjaka, lako je izvodljiv iz razloga što je neophodno samo ispuniti bebino okruženje prugama. Pronađite navlake za automobilska sedišta koje su dekorisane crno-belom kombinacijom, igračke na kojim su crvena i crna boja i sl.

3. Ponudite mu igračku svetlije boje.

Pokažite svom detetu zvečku neke svetle boje – belu, žut, svetlozelenu. Protresite je i dopustite bebi da osluškuje zvuk i pogledom prati kretanje zvečke. Vremenom, dok se bebin vid bude razvijao, ona će sama posegnuti za igračkom.

4. Igrajte se ogledalima.

Postavite ogledalo oko 20-30 centimetara od deteta. Novorođenčad se mogu fokusirati samo na predmete koji su toliko udaljeni od njihovih očiju – sve bliže ili dalje otežava bebin pokušaj da se koncentriše. Koristite ručno ogledalo i ogledalo-igračku, napravljenu baš za potrebe upoznavanja mališana sa svetom oko nas.

5. Vreme je za „žmurke“!

Prekrijte oči dlanovima i, kada ih otkrijete, recite: „Uhvatio si me!“ Kada dete malo poraste, možete da pokrijete igračku ćebetom i kažete svom mališanu da je pronađe.

Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica