Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se leti čuva hrana za bebu

Priprema i čuvanje hrane za odojčad zahteva posebnu pažnju, pogotovo tokom leta, kada su češća putovanja i obroci van kuće. Evo nekoliko saveta...

 Izvor: Foto: Shutterstock


Odojčad i mala deca su mnogo češće nego odrasli podložna bolestima izazvanim bakterijama u hrani, posebno u mleku. To se dešava zato što njihov imuni sistem nije u potpunosti sazreo. Bebe su manje otporne na bolesti izazvane hranom i podložnije povraćanju i prolivu koji ih prate. 

Spremanje i čuvanje hrane tokom leta je posebno važno, jer su bolesti prenete hranom znatno češće kada je vreme toplo. Bakterije su prisutne u zemlji, vodi, vazduhu i telu, a razvijaju se brže na toploti (pri temperaturi od 30 do 40 stepeni). Takođe zahtevaju vlagu za napredovanje, a leti je vreme toplo i vlažno. U takvim uslovima, bakterije se brzo razmnožavaju u hrani.

Kako bezbedno hraniti bebu na putu

Bebu koja sisa dojite češće, ali je ponudite i vodom, jer će to pomoći dobroj hidrataciji njenog organizma. Ponesite nekoliko flašica sa vodom, kako ne biste morali da se "prilagođavate" drugoj vodi. Za vreme putovanja svakako koristite flaširanu vodu.

Izmlazano mleko odmah stavite u flašice od 120 mililitara, dobro ih zatvorite i stavite u frižider. Ako mleko nosite sa sobom, stavite ga u rashladnu kesu ili termos. Svako mleko koje nećete upotrebiti za 24 sata, treba odmah zalediti.   

Ukoliko putujete sa bebom koja se hrani formulom, pre nego što pođete na put - spremite formulu i stavite je u frižider. Neposredno pre polaska izvadite flašicu iz frižidera i stavite je u rashladnu kesu ili ručni frižider. Zagrejte je neposredno pre hranjenja. Takođe, možete odvojeno da ponesete sterilnu vodu za pravljenje formule ili toplu vodu u termosu i formulu - i da napravite obrok na putu. 

Na put sa frižiderom

Frižider stavite u najhladniji deo kola, a ako ga držite napolju - neka stoji u hladu. Planirajte obrok u okviru dva sata. Hranu za bebe držite dobro zatvorenu u plastičnoj posudi, u frižideru. Hrana može da se servira na sobnoj temperaturi, ili nešto nižoj. Već pripremljena hrana - kao što su žitarice, mleko ili sveže isceđeni sokovi, treba da se odmah pojede i popije. U suprotnom, takva hrana - naročito na putovanju, može za par sati da izazove gastrične smetnje, povraćanje i proliv. Jedino čuvanje hrane u frižideru može da spreči kvarenje. Tako može da se održi 24 sata, uz stalno kontrolisanje temperature, koja u frižideru treba da iznosi četiri do osam stepeni. Sokove za bebe držite u pojedinačnom pakovanju.

Ne preporučuje se da zaledite formulu, jer to može da dovede do promene fizičkog sastava - na primer, odvajanja masti, koje tako mogu da postanu teške za varenje.

Na plaži

Na plaži pronađite senovito, mirno mesto, kako bi beba mogla na miru da pojede obrok. Ostatak mleka ili formule obavezno bacite, jer mikroorganizmi iz bebinih usta mogu da dođu u kontakt sa njim. 

Hrana koju ste napravili kod kuće mora da se upotrebi dva sata po spremanju, ili je odmah stavite u frižider.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica