Uzrok nastanka atopijskog dermatitisa nije poznat, ali nasledni faktor ima važnu ulogu. Bolest predstavlja rezultat uzajamnog delovanja naslednih faktora i okoline. Pored suve kože, atopijski dermatitis prati i pojava ekcema -

Atopijski dermatitis se javlja kod 10 do 15 odsto dece


crvenih, suvih i ljuskavih žarišta koja svrbe.

Atopijski dermatitis se kod beba obično pojavljuje krajem drugog i početkom trećeg meseca života, i to kod onih beba koje imaju genetsku predispoziciju ka pojavi alergijskih reakcija.

Simptomi

Kod novorođenčadi, ekcemi su najčešće vlažni i imaju žućkaste kraste, a javljaju se u predelu vlasišta, obraza, trupa, i većih pregiba (kolena i laktova).

Atopijski dermatitis je u stalnom porastu, posebno u urbanim sredinama razvijenih zemalja Zapada


Kod starije dece, simptomi atopijskog dermatitisa su suva koža sa ljuspicama - koja je, pri tome, i zadebljana, a na dodir neravna i suva. Ta zadebljanja se javljaju pre svega na području vrata, kolena, lakata i zglobova.

Lečenje

Lečenje atopijskog dermatitisa ima za cilj smanjenje simptoma (svraba, i pojave ekcema), a ujedno sprečava ponovnu pojavu bolesti.
Promene koje se dešavaju na koži nisu uvek iste. Ponekad se javlja umereno crvenilo, praćeno pojavom suve ljuskaste kože, ali posle nekog vremena može da dođe i do pogoršanja.

Tokom leta i boravka na moru, stanje kože deteta se poboljšava, dok zimski uslovi nepovoljno deluju, i dolazi do pogoršanja. Jer, koža se dodatno isušuje usled suvog vazduha, posebno u prostorijama sa centralnim grejanjem.

Nega kože

Pored pravilnog lečenja, veoma je važna i pravilna nega kože sa ovakvim tipom problema.

Lečenje ima za cilj smanjenje simptoma - svraba, i pojave ekcema, a ujedno sprečava ponovnu pojavu bolestiZa kupanje se preporučuje upotreba uljanih kupki, temperature od 30 do 32 stepena, jer jako topla voda dodatno isušuje kožu i pojačava svrab. Nakon kupanja, na vlažnu kožu treba naneti emolijent, onoliku količinu koliko je potrebno da koža ne bude suva. Emolijentna sredstva ublažavaju svrab, deluju protivupalno, i pospešuju biosintezu lipida, koji nedostaju koži.