Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beba na veštačkoj ishrani

U retkim situacijama, majčino mleko ne može da zadovolji potrebe odojčeta. Tada se uvodi dohrana adaptiranom mlečnom formulom

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ishrana odojčeta isključivo majčinim mlekom u prvim mesecima života je najpogodnija, jer ono zadovoljava sve potrebe deteta u tom periodu, osim za vitaminom D. Pored toga, ono je uvek pri ruci, sterilno, i besplatno.

Međutim, postoje situacije, istina retke, kada ishrana majčinim mlekom nije pogodna za bebu ili nije moguća, pa joj je neophodno obezbediti ishranu što približnijom hranom - formulom za odojčad (rezolucija SZO 34.22/1981.) Zbog alergogenog efekta, kravlje mleko se uopšte ne preporučuje za ishranu bebe tokom prve godine života.
Interesantno je da je humanom mleku po sastavu najpribližnije magareće mleko.

Podela formula za ishranu odojčeta

Prema evropskoj regulativi, kao i domaćem pravilniku o dijetetskim proizvodima, formule za ishranu odojčeta se dele u dve osnovne grupe: 

1. Infant - početne formule, za odojčad do šestog meseca života (nose oznaku 1)

Priprema obroka od adaptiranog mlekaPoseban je značaj pripremanja adaptiranog mleka za upotrebu. Prednost imaju instant formule zbog boljeg rastvaranja praha u prokuvanoj, i na određenoj temperaturi ohlađenoj vodi.

2. Follow on - prelazne formule, za delimičnu ishranu u periodu prelaska na uobičajene namirnice (uzrast 6 do12 meseci - nose oznaku 2).

Postoji i više vrsta specijalnih mlečnih formula: za prevremeno rođenu decu i decu sa malom porođajnom masom, za decu sa poremećajima metabolizma nepodnošljivost laktoze ili glutena), sa određenim poremećajima varenja, itd. Formule sa oznakom 3 preporučuju se deci starijoj od godinu dana, kao prelazni oblik prema punom kravljem mleku.

Standardi za formule

Adaptirane mlečne formule imaju sastav maksimalno moguće približen sastavu humanog mleka, strogo se pridržavajući standarda koje je dala SZO u vidu CODEX

Danas je tržište preplavljeno potpuno novim formulama sa raznim dodacima, koje će zbuniti neupućenu osobu, pa nije pametno upuštati se u izbor bez saveta stručnjaka

ALIMENTARIUS-a.

Osnovni zahtevi koje mora da ispuni adaptirana mlečna formula za odojčad, jesu:
- propisana nutritivna svojstva (optimalan odnos makronutrijenata i mikronutrijenata)
- bifidogeni efekat (stimulisanje rasta i razvoja "dobrih" bakterija u crevima odojčeta) 
- značajan antioksidantni potencijal, to jest sposobnost zaštite od metaboličkih slobodnih radikala, kao i onih iz okoline

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica