Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebin peti mesec

Komunikacija počinje! Nepravilan zvuk koji je vaša beba proizvodila, izbacujući svoj majušni jezik i "duvajući" preko njega, sada je već "daleka" prošlost. Jezik vašeg deteta se ubrzano razvija.

  Izvor: Foto: Shutterstock

S obzirom da je uspostavljena koordinacija oko-ruka, beba sa namerom poseže za predmetom. Možda će početi i da premešta predmet iz ruke u ruku, ili da ga uhvati obema rukama istovremeno.

Frfljanje i gukanje

Beba je već otkrila da može da proizvede mnogo zvukova svojim jezikom i usnama. Verovatno ste primetili njeno oduševljenje kada guče i tepa. Posebno je raduje

Važne glasovne kombinacije Da li se vaša beba smeši kada kijate? Možda zbog smešnog zvuka, ili "iskrivljenog" izraza na vašem licu? Ako ponovite zvuk koji ste upravo napravili: "Ći-ha", to podseća na popularnu glasovnu kombinaciju beba (samoglasnik-suglasnik: "Ah-Guu"). Neke bebe će nebrojeno puta da ponove taj zvuk. A onda, promenite redosled - recite to isto, samo obrnuto. Beba voli vašu pažnju i misli da ima "važan razgovor" sa vama. Pokušajte da otkrijete "kako se oglašava" kada je gladna, umorna, ili želi da se igra. To su za nju važni zvukovi: beba uči kako da ih koristi - da bi vam rekla šta joj je potrebno.

kada ispušta glasne zvukove, da bi privukla vašu pažnju - ponekad čak i dok pije ili jede. Ti zvuci mogu da vas slatko nasmeju, ili da vam se uopšte ne dopadnu, ali su oni preteča jezika i komunikacije.

Beba istražuje koje zvukove može sama da napravi, a vi ste sigurno čuli njihovo ponavljanje ogroman broj puta… iznova, i iznova. Ali, beba tako "trenira"! Nastupa prava prekretnica u razvoju što se tiče jezika.

Ovo je baš smešno!

Još jedan dragocen zvuk, koji ćete često čuti u ovom periodu, jeste bebin smeh. Možda ste, sasvim slučajno, učinili nešto luckasto, što ju je razveselilo i izazvalo njeno zadovoljstvo.

Za većinu roditelja - to su uzbudljivi, vredni trenuci, pa taj smeh žele da čuju opet, i opet… Vaši lutajući prsti, svuda po bebinom malenom, debeljuškastom stomačiću, uz neizbežno roditeljsko: "Gili, gili...", izazvaće još više "kikotanja".

Drugi način da se beba nasmeje, jeste da joj uzvratite smehom. Ako ona misli da ste vi ili ona učinili nešto posebno "blesavo" - i smeje se tome, smejte se i vi zajedno sa njom. Uostalom, uvek ima vremena za nekoliko zajedničkih osmeha u igri sa stomačićem.

Najlepše je kad sedim

U ovom periodu, većina dece uživa kada se postavi u sedeći položaj (uz obavezno podupiranje). Beba voli to "preimućstvo", taj svojevrsni vidikovac - jer iz njega može da gleda svoje telo i sve zanimljive stvari oko nje. Kada sedi, leđa su joj malo savijena, a ruke može da stavi ispred sebe i osloni se na njih, odnosno da se podupre.

Povezane vesti

Svakog dana, ona jača - to je jedna od značajnih karakteristika njenog fizičkog razvoja u ovom mesecu.
Beba će biti oduševljena kada sedite pored nje. Videćete kako je ponosna što je u "istom položaju" kao i njeni roditelji. Sada je spremna za sedenje u visokoj stolici i pridruživanje porodičnim obrocima. To je za nju od velike važnosti, jer čini da se oseća kao deo porodice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica