Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčešći problemi u ishrani odojčadi

Bljuckanje, štucanje, povraćanje, konstipacija, dijareja ... veoma često uznemire roditelje.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Majke često traže savet o ishrani dece sa manjim gastrointestinalnim simptomima ili problemima ishrane, koji se manifestuju bljuckanjem, štucanjem, konstipacijom (zatvorom) ili dijarejom (prolivom), neprestanom glađu...

Smatra se da su ovi problemi generalno vezani za nezrelu funkciju crevnog trakta kod mlade odojčadi, a zbog nespecifičnih znakova, njihove uzroke je teško dijagnostikovati i tretirati. U najvećem broju slučajeva, ta odojčad ne zahteva medicinsku intervenciju. U praksi se pomoć svodi na obezbeđivanje povećanog komfora i uveravanje uznemirenih roditelja, izbegavajući invazivna ispitivanja i razne testove.

Problemi u ishrani su obično minorni, ali mogu da izazovu veliki strah kod roditelja. Ako se ne odreaguje adekvatno, mogu da ostave ozbiljne posledice. Roditeljima je teško da odrede razliku između normalnog bebinog ponašanja i simptoma ozbiljnog problema. Problemi u ishrani odojčadi mogu da budu simptom mnogih stanja. Većina beba je u stanju da konzumira dovoljno hrane, pa kad odbiju jedan obrok, nadoknade sledećim. Roditelji su u stresu kad bebe ne napreduju adekvatno za uzrast.

Najčešći problemi u ishrani odojčeta su:


1. Bljuckanje

2. Zelena stolica

3. Dijareja

4. Konstipacija ("zatvor")

5. Štucanje

6. Neuhranjenost

Sve dok vaša beba normalno napreduje, učite je da veruje svom telu. Kada plače zato što je gladna, nahranite je. Dozvolite joj da završi podoj ili obrok formule kada proceni da je sita. Iako su mnogi problemi u ishrani realni, ne stvarajte ih iz sopstvenog straha. Ako smatrate da problem postoji, posavetujte se sa doktorom.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica