Reč koja bi, možda, najbolje mogla da opiše pileće meso, jeste raznovrsnost. Pečeno, kuvano, na roštilju, pripremljeno sa raznim biljem i začinima... ono predstavlja ukusan i hranljiv obrok. Zdrava je alternativa crvenom mesu, a sadrži preko osamdeset važnih nutrijenata.

Mali saveti:* Salata od pilećeg mesa može da se spremi na mnogo načina, a odlično se kombinuje sa limunovim sokom, maslinovim uljem, kuvanim graškom i prazilukom. * Predlog za brz ručak: kuvana piletina, iseckana na komadiće, omiljeno povrće, začini...

Najmršaviji deo piletine je belo meso, koje ima dvostruko manju količinu masti od bataka i karabataka. Mast u pilećem mesu je manje zasićena nego u junećem, ali ako se piletina jede sa kožom, ova količina masti (kao i zasićenih) se udvostručuje. Belo meso je takođe dvostruko bogatije vitaminom B3, ali je dva do tri puta siromašni je cinkom i gvožđem od bataka i karabataka.

Piletina je veoma dobar izvor niacina (vitamina B grupe), i vitamina B6. Oba vitamina su važna za produkciju energije. Niacin je neophodan za pretvaranje proteina, masti i ugljenih hidrata u telu u energiju.

Osim esencijalnih masnih kiselina, pileće meso sadrži neophodne vitamine rastvorljive u mastima, posebno E i A.

Pileće meso je dobar izvor selena, elementa u tragu, koji je veoma važan za zdravlje.

U ishranu odojčadi se uvodi krajem šestog meseca. Zbog lakšeg gutanja, uvek ga treba davati zajedno sa povrćem, i to najpre pasirano, potom gnječeno, pa seckano.

RECEPTI

Piletina sa povrćem (šest meseci)

Potrebno je:

- pileće grudi, bez kože i kostiju

- jedna bela zelen (paškanat)

- jedan mlad crniluk

- pola belog dela praziluka

- jedna šargarepa

- pola male tikvice

Priprema: Sve zajedno kuvati, dok ne omekša. Zatim izgnječiti viljuškom.

◘ Pileći batak sa mešanim povrćem (osam meseci+)

Potrebno je:

- pileći batak, očišćen od kostiju i kože

- jedna crvena paprika

- pola male glavice crnog luka

- manji koren celera

- jedna šargarepa

- manji krompir

Priprema: Sve zajedno skuvati u malo vode, pa isitniti (ne gnječiti).

◘ Pileći lonac (šest meseci+)

Potrebno je:

- pileće grudi

- 50 g graška

- jedna šargarepa

- četiri-pet šampinjona, iseckanih na listiće

- pola manje glavice crnogluka

- kašičica maslinovog ulja

Priprema: Izdinstati luk, dodati meso, pa povrće. Naliti malom količinom vode, poklopiti, i kuvati dok ne omekša. Na kraju izgnječiti.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista