Svaka srpska domaćica zna koliko je vremena i energije potrebno za pripremu jela, predjela, kolača i ostalih đakonija kada se priprema svečana trpeza. Bilo da je vaša trpeza posna ili mrsna, najveća pažnja poklanja se predjelu, njegovom serviranju i dekoraciji. Mrsna predjela su zahvalnija jer su prosto raznovrsnija.

Salame, pečenice, čajne kobasice, šunka, razni sirevi… na raspolaganju je veliki izbor boja i oblika koje možemo aranžirati na najraznovrsnije načine.

Ali, prilika vrlo često zahteva i posnu trpezu.

Evo naših predloga za serviranje predjela.

Dekoracija predjela sa jajima

Pečurkice

Potrebno vam  je 10 jaja, 100 g šunke, 50 g majoneza, peršun, paradajz. 

Jaja tvrdo skuvajte i zasecite ih s jedne strane. Izvucite žumanca i stavite u posudu. Iseckanu šunku, majonez i peršun koji ste naseckali lepo umešajte i tom smesom punite jaja.

Operite nekoliko paradajza i presecite ih na pola. Stavite polovine preko punjenih jaja. Majonez iskoristite za crtanje tufnica preko paradajza da biste dobili izgled pečuraka.

Podloga za ove pečurke može biti sveža zelena salata.

Mišići

Jaja koja ste skuvali i oljuštili možete iskoristiti i za druge dekorativne oblike npr. možete da napravite miša.

Napravite kružiće od rotkvica i pričvrstite za jaje kako biste dobili uši za jestivu figuricu miša.

Oči mogu biti zrna bibera, a njuška paradajz ili vlašac.

Kao podloga može vam poslužiti zelena salata, kao i list kačkavalja.

Dekoracija predjela sa povrćem

Ako nemate dovoljno vremena, a ipak želite da goste iznenadite lepo dekorisanom hranom, ovaj trik će vam sigurno biti od koristi. 

Punjeni paradajz

Potrebno vam je: kilogram paradajza i 300g sremskog sira.

Priprema: Paradajz operite i oštrim nožem odsecite vrhove. Izdubite paradajz kašikom i napunite sremskim sirom. Poređajte na tanjir i ukrasite peršunom.

Ruska salata

Nezaobilazan prilog na svim svečanim trpezama je svakako ruska salata.

Lako se priprema, a veoma je ukusna i može vam poslužiti i kao zamena za obrok. 

Postoje posna i mrsna verzija ove popularne salate.

Dekoracija posnih predjela

Posna predjela zahtevaju malo više truda u pripremanju, ali mogu da budu podjednako ukusna kao i mrsna. Možete da odstupite od uobičajenog dekorisanja predjela i uradite nešto drugačije.

Na primer, možete svakom gostu u posebnoj činiji da servirate salatu. Mi vam predlažemo dve salate:

Tunjevina salata sa makaronama 

Ova salata je pre svega obrok salata, a brzo se i priprema.

Potrebno vam je 300g testenina po izboru, 1 konzerva tunjevine, crni luk, malo paprike, posni majonez, začini, masline i zelena salata za dekoraciju.

Ova salata ima i svoju verziju koja nije posna.

Salata od pasulja

Ova salata se servira hladna, a možete je poslužiti i sa svežim ili barenim povrćem – kupusom, cveklom ili krastavcem.

Od sastojaka vam je potreban pasulj, crni luk, praziluk, jabukovo sirće, začini.

Dekoracija predjela sa suhomesnatim proizvodima

Ovo su najzastupljenije namirnice u mrsnim predjelima. Ne postoji proslava bez ovih proizvoda, popularnog naziva “meze”. Salama, pečenica, čajna kobasica, šunka, pa još u kombinaciji s maslinama i raznim povrćem – mnoštvo boja i oblika pruža vam mogućnost da iskažete svoju kreativnost. Ove ukusne namirnice možete slagati, rolati, savijati…