Evo nekoliko trikova pomoću kojih ćete lakše odabrati najbolji ananas i dinju. Za svaki od njih dovoljno je da svega nekoliko sekundi širom otvorite oči i izoštrite čulo mirisa.

Ne birajte zeleni ananas

Suprotno biranju banana koje možemo kupiti i zelene pa će one kasnije tokom nekoliko dana promeniti boju, a time i svoja hranljiva svojstva, ananas krije drugačiju priču. Zapravo, nikada ne bi trebalo birati zeleni ananas, već onaj na kojem su jasne smeđe-žute nijanse. Upravo one upućuju na zrelost i slatkoću toga voća.

Osim toga, proverite i lišće. Što se list lakše iščupa, to je ananas zreliji. Ako list uopše ne može da se izvado, jasno je da taj komad ananasa nije ni blizu zrelosti. Postoji jedan još jednostavniji trik: pomirišite dno ananasa. Dno savršenog ananasa trebalo bi da miriše na slatku aromu. Osećate li bilo šta osim toga, vratite ananas i pokušajte sa drugim.

Miris i kora određuju kvalitetu dinje

Kada biramo najbolje dinje, potrebno je obratiti pažnju na njihovu koru. Pritom bi trebalo izbegavati one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak toga da je određena dinja ubrana prerano. Umesto toga bolje je onu koja ima svuda nijansu bež boje. Jednako tako dobar trik biranja leži u kucanju dinje.

Zapravo, ako kucnete dinju i čini vam se da čujete "šuplji" zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju. Baš kao i kod ananasa, možete se oslanjati i na slatkasti miris. Ako on izostaje, to je pokazatelj prevelike zrelosti, zbog čega će ta dinja u vašem domu imati vrlo kratak rok trajanja.