Sir je drugi po redu izvor kalcijuma i odličan izvor proteina i vitamina. 

A ovo je lista od pet najzdravijih sireva na svetu: 

Feta sir

Feta je mediteranski sir dosta snažnog ukusa i jede se u manjim porcijama. Pravi se od kozjeg mleka stoga je odličan izbor i za ljude koji su osetljivi na laktozu. Možete ga kombinovati sa salatama, supama, slatkim krompirom, mafinima od povrća ili raznim voćem.

Švapski sir

Ovaj sir bogat je kalcijumom i fosforom koji su značajni za zdravlje kostiju, a sadrži i kazein (mlečni protein) koji pomaže u obnavljanju mišićnog tkiva. Možete ga pronaći i u varijantama sa vrlo malo mlečne masti.

Rikota

Rikota sir slične je teksture kao i švapski sir ali je laganiji, a pola šoljice zadovoljava čak 25 odsto dnevnih potreba za kalcijumom. Takođe je bogat fosforom, vitaminima A i B, kao i cinkom. Odličan je dodatak kroasanima, tostovima pa čak i kolačima.

Neufšatel

Ovaj sir je francuska verzija kremastog sira, ali sadrži samo trećinu njegove masti. Iako ga nije uvek lako pronaći u prodavnicama, odlična je zamena za kremaste sireve koje inače mažete na hleb.

Parmezan

Iako pola šoljice sadrži čak 216 kalorija u parmezanu se nalazi umami, koji prema nekim istraživanjima poboljšava ukus ostale hrane, a može da poboljšati i probavu. Pola šoljice parmezana takođe sadrži oko 19 grama proteina, ali i natrijum pa je zbog toga jako bitno umereno konzumiranje.