Potrebno vam je:

- 400 g brašna

- 25 g svežeg kvasca

- 1 ravna kašičica soli

- 1 dl ulja

- oko 2,5 dl mleka

- malo badema i karanfilić ili biber u zrnu za dekoraciju

- 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, dodajte 1 kašičicu šećera i brašna. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

Izmešajte brašno, so, pripremljeni kvasac, dodajte ulje i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo.

Odvajajte male komadiće testa i oblikujte trakice dužine 20-tak cm. Pokušajte da napravite čvor od trakice i jedan kraj provucite kroz otvor, to će biti glava ptičice. Od drugog kraja trakice napravite repić i zasecite na par mesta. 

Oljuštene bademe isecite na štapiće i stavite po jedan štapić za usta ptičice, a oči napravite od karanfilića ili bibera u zrnu. Premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. 

Postupak pravljenja ptičice od testa možete pogledati u videu: