Kako se priprema obrok za bebu? Šta se kada uvodi u ishranu? Koliko pripremljana hrana može da čuva? Kada dođe vreme za uvođenje povrća u ishranu dece, roditelji imaju brojne nedoumice. Pokušaćemo da rešimo neke...

Uvođenje namirnica

Svakako, treba početi sa povrćem blagog ukusa (tikvica, šargarepa, krompir), a sledeće uvoditi postepeno, na treći dan. Savetuje se da bude zastupljeno povrće različitih boja, jer boja pokazuje i sadržaj pojedinih nutrijenata. Povrće kuvajte u maloj količini vode, da bi se gubilo što manje hranljivih materija, a posle blendiranja - tu tečnost upotrebite za spremanje pirea.

Kada odojče usvoji kašice od povrća, u ishranu treba uvesti meso (ćureće, pileće, juneće). Meso uvek kombinujte sa povrćem tako što ćete na pola kuvanja da dodate povrće. Na taj način se meso, koje ima suvu strukturu, lakše žvaće i guta, a gvožđe se bolje iskorišćava, zahvaljujući vitaminima iz povrća.

Priprema hrane

Povrće

Povrće operite, oljuštite, iseckajte, i kuvajte u maloj količini prethodno proključale vode, dok ne omekša. Zaleđeno povrće spremite po uputstvu sa pakovanja. Za spremanje pirea iskoristite malu količinu vode u kojoj se povrće kuvalo.Šargarepa - izvor vitamina za bebu

Meso, živina, riba

Skinite kožu, kosti i masnoću sa mesa, pa ga isecite na parčiće.
Spustite u vrelu vodu i kuvajte dok ne omekša (do 30 mi-nuta za meso, i pet do deset minuta za ribu). Meso koje je kuvano, unutra nije ružičasto. Vodite računa da se ne prekuva, jer će onda biti tvrdo i biće teško da se izgnječi. Za pire treba koristiti vodu u kojoj se meso kuvalo.Pileće meso u ishrani odojčadi

Voće

Operite ga, oljuštite, izvadite semenke i tvrde delove. Voće za bebe mora da bude sveže - i to nezaslađeno, ili kuvano. Oprano, oljušteno i iseckano na komadiće, voće kuvajte u maloj količini vode, ili na pari, dok ne omekša. Bananu ne treba kuvati. 10 ukusnih voćnih kašica za bebuPageBreak

RECEPTI

Pire od povrća

Potrebno je:

- jedan krompir

- jedna šargarepa

- jedan celer

- pola šolje graška

Način pripreme:Kuvati 30 minuta, a zatim isitniti i dodati četvrt kašičice butera.
ili

- jedna šargarepa

- pola šolje graška

- pola male tikvice

Način pripreme: Staviti šargarepu i grašak u ključalu vodu i kuvati deset minuta. Zatim dodati tikvicu i kuvati još deset minuta, ocediti i napraviti pire.

Pire od krompira i šargarepe sa brokolijem

Potrebno je:

-150 g krompira, oljuštenog i isečenog na kockice

- jedna šargarepa, srednje veličine

- 60 g cvetova brokolija

- 25 g krem sira

- četiri kašike mleka

- parče butera

Priprema: Skuvati krompir i šargarepu, za šta je potrebno oko 20 minuta. Posebno skuvati brokoli (osam minuta). Napraviti pire od svih sastojaka, osim brokolija, a cvetiće brokolija poređati preko pirea.

Piletina sa povrćem

Potrebno je:

- pileće grudi, bez kože i kostiju

- pola belog dela praziluka

- jedna bela zelen (paškanat)

- struk mladog crnog luka

- jedna šargarepa

- pola male tikvice

Način pripreme: Sve zajedno kuvati, dok ne omekša. Za-tim izgnječiti viljuškom.

Pire od krompira sa sirom i žumancetom

Potrebno je:

- jedan kuvani krompir

- tvrdo kuvano žumance

- kašika mladog sira

- pola kašičice butera

Način pripreme:
Sve pomešati i napraviti pire.

Ćuretina sa pirinčem

Potrebno je:

- 100 g ćurećih grudi

- dve kašike pirinča

Način pripreme:
Ćuretinu očistiti od kostiju i kože, staviti da se kuva, pa dodati pirinač. Kada je kuvano, odliti višak vode i napraviti pire.

Teletina sa povrćem

Potrebno je:

- 100 g teletine

- jedan krompir

- jedna šargarepa

- koren celera

Način pripreme: Staviti meso da se kuva, pa dodati povrće. Posle
kuvanja ocediti i izgnječiti.

Pire od voća - kombinacije

1. Manja banana + jedna-dve kašičice pirinčanih žitarica  (napravljenih po uputstvu sa kutije)

2. Jabuka + kruška: skuvati u malo vode, bez dodatka šećera, pa napraviti pire

3. Jabuku skuvati i pomešati sa manjom bananom.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista