Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da izbegnete slučajne povrede dece

Prema nekim istraživanjima, mala deca svakodnevno pretrpe tri lakša udarca. Kako da ih sprečite?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Većina beba počinje da se okreće sa leđa na stomak sredinom petog meseca, ali pokušaji da to urade počinju mnogo ranije. Dovoljno je da im nešto privuče pažnju - lopta koju su ispustile, vlažne maramice koje mirišu ili šuškaju pored glave... Ili, jednostavno, "krenu" za vama kada vide da odlazite, i uz malu pomoć zamaha ili nekog oslonca će se okrenuti mnogo ranije nego što očekujete.

Za neke bebe je dovoljno da se petama odupru o čvrstu podlogu stola za prepovijanje i, dok ste na trenutak okrenuli glavu - jer vas je neko pozvao ili ste otišli par koraka da nešto uzmete, dete je palo na pod.

1. Skretanje pogleda donosi čvorugu

Nikada ne ostavljajte bebu blizu ivice kreveta ili na stolu za prepovijanje bez kontakta sa vašom rukom - dok se okrećete na drugu stranu, ili se udaljavate na nekoliko koraka. Svi roditelji kojima se desilo da je beba pala, kažu

Tri lakša udarca svakog dana

Prema nekim istraživanjima, mala deca svakodnevno pretrpe tri lakša udarca. Bilo da su povrede nastale u igri ili nehotično, od strane roditelja, treba pravilno odreagovati u tim situacijama. Najbolje je da se o tome posavetujete sa vašim lekarom, koji će vas uputiti kada je neophodno da dovedete dete da ga on pogleda, a kada je dovoljno da ga konsultujete telefonom, ili možete i sami da ukažete pomoć detetu.

da ne znaju kako se to dogodilo, jer su samo na trenutak skrenuli pogled sa nje. Ovakvi padovi se uglavnom završavaju sa čvorugom na glavi, bez ozbiljnijih posledica. Ali, nažalost, u nekim slučajevima dolazi i do naprsnuća kostiju lobanje, do hematoma (podliva) koji nekada mora i da se operiše.

2. Bacanje u vazduh

Do povrede glave može da dođe kada roditelji u igri ili pokušaju da je umire, bebu "bacaju" u vazduh - to nekada urade dok prolaze kroz vrata, pa beba udari o ragastov. Koliko god zvuči neverovatno, to se zaista dešava.

3. Kad kolica sama krenu

Isto kao što se bezazleno, ubrzano guranje bebe u kolicima nekada završi prevrtanjem i ispadanjem bebe - koja, kao po pravilu, pada glavom na dole. Zato nikada ne puštajte da kolica idu sama ako je beba u njima, niti ih ostavljajte ako nisu zakočena, kao ni na nizbrdici, u blizini vode ili drugoj potencijalno opasnoj situaciji, nikako bez vaše ruke na njima.

4. Ispadanje iz stolice za hranjenje

Važan je izbor sporta

Za decu sa labavim zglobovima, važan je izbor sportova kojima će se baviti kasnije, bez obzira da li su imala povrede ili ne. Sve aktivnosti koje bi mogle da dovedu do prekomernog istezanja, treba izbegavati (gimnastika, odbojka, rukomet, košarka, tenis). Sportovi u vodi su sigurno najbolji, jer nema opterećenja za zglobove, a otpor vode utiče na jačanje mišića i stabilizaciju zgobova.

Stolica za hranjenje je takođe mesto sa koga beba može lako da padne. Naročito ako je niste dobro obezbedili, ili ako je dete previše malo, pa lako može da isklizne, ili je preraslo stolicu i svojom aktivnošću može da je prevrne. Neke mame dok hrane bebu u isto vreme gledaju TV ili telefoniraju. Kad god radite još nešto, beba će pokušavati da skrene vašu pažnju, a tada se neretko događaju nezgode.

Ukoliko do pada bebe sa visine ipak dođe, obavezno idite kod lekara i sve vreme pratite reakcije bebe, kao i u narednih nekoliko dana: da li ima promena u spavanju, uzimanju hrane, raspoloženju...

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica