Potrebno je:

Za prhko testo:

350 g brašna

kašičica praška za pecivo

75 g šećera

170 g hladnog maslaca 

1 jaje

50 ml mleka

Za fil:

2 tegle kompota od višanja (po 720 ml)

40 g gustina

220 g šećera

1/2 prutića cimeta

2 kašike amareta

70 g maslaca

150 g brašnaž

100 g mlevenih badema

50 g seckanih badema

Priprema

1. Pomešati brašno sa praškom za pecivo. Dodati šećer, iseckani maslac, jaje i mleko, pa sve izmesiti u ujednačeno testo. Uviti u foliju i držati 30 minuta u frižideru.

2. Procediti višnje i sačuvati sok. Oko 100 ml soka dopuniti vodom do 500 ml. Razmutiti gustin u 3 kašike dobijenog soka, a u ostatku prokuvati prut cimeta i 50 g šećera. Umešati razmućeni gustin, prokuvati i vratiti nazad višnje. Prokuvati, skinuti sa ringle i izvaditi cimet. Umešati amareto.

3. Zagrejati rernu na 180 stepeni.

4. Razviti testo iz frižidera na radnoj površini posutoj brašnom i plehom izvaditi krug. Staviti testo u pleh i izvući ivice. Preko testa sipati višnje i odozgo staviti trake koje ste napravili od ostatka testa. Peći kolač oko 40 minuta, izvaditi ga iz okvira i kad se ohladi, iseći na parčiće i služiti.

Probajte i: