Zašto zdravi parovi sve češće ne mogu da dobiju bebu? Strahovi još iz detinjstva mogu da utiču na plodnost

Prema međunarodnim statistikama, od 17 do 20% zdravih parova koji planiraju dete nailaze na poteškoće sa začećem. U takvim slučajevima vredi obratiti pažnju na psihološke probleme i traume.

Shutterstock

Rođenje zdrave dece jedna je od važnih tema svake porodice.  Ako trudnoća ne nastupi u roku od 12 meseci od redovne se**ualne aktivnosti bez upotrebe kontraceptiva kod žena mlađih od 35 godina i u roku od 6 meseci kod žena preko 35 godina, onda lekari postavljaju dijagnozu neplodnosti.

Trenutno ne postoje tretmani plodnosti sa efekasnošću većom od 50%. Prema različitim podacima, za VTO se kreću od 20 do 40% (uspešni slučajevi iz svih pokušaja) i imaju tendenciju smanjenja.

Ranije je medicinska zajednica više pažnje posvećivala razmatranju fizioloških uzroka neplodnosti, a psihičko stanje žena i muškaraca zajedno sa ovom dijagnozom smatralo se samo posledicom. I tek poslednjih godina interesovanje za psihološke razloge neplodnosti počelo je da raste.

Danas je u 10-12% svih slučajeva nemogućnosti začeća uzrok idiopatska neplodnost. Dijagnostikuje se kada i muškarac i žena prođu sve neophodne lekarske preglede, ali nisu identifikovani očigledni razlozi za nemogućnost rađanja dece. 

Zajedno sa psihologom i sertifikovanim specijalistom Ekaterinom Vinogradovom, shvatićemo kako je neplodnost bez patologija na nivou fizičkog zdravlja povezana sa emocionalnim stanjem partnera.

Stres i njegov uticaj na reproduktivni sistem

Jedan od glavnih zadataka koje rešava ljudsko telo je da preživi. Ako je naš opstanak ugrožen, nema vremena za reprodukciju. A u naše vreme svi to doživljavaju drugačije. Nestabilna ekonomska situacija, nepoverenje u partnera, neizvesni uslovi života - sve ove opasnosti mogu da izazovu stres i ozbiljno ometaju začeće. Kako ovo funkcioniše?

Telo reaguje na stres putem mehanizma poznatog kao „bori se ili beži“. Kada je žena suočena sa stresnom situacijom, krv aktivno teče u mozak, srce i mišiće, pomažući da se nosi sa situacijom. Telo daje prioritet održavanju funkcija vitalnih organa, a reproduktivni sistem postaje sekundaran i dobija minimalno snabdevanje krvlju i energijom.

Psihološki problemi žene

Kada se suoči sa problemom neplodnosti, žena često doživljava osećaj krivice i neizvesnosti, kao i ogroman psihički pritisak. Pregled i lečenje obuhvataju mnoge procedure, kao što su testovi na hormone, infekcije i inflamatorne bolesti, što nije samo fizički već i emocionalno teško. A očekivanja povezana sa trudnoćom i stalnim pokušajima začeća koji nisu uspešni mogu dovesti do razvoja kompleksa inferiornosti.

Kao rezultat toga, pati ne samo mentalno već i fizičko zdravlje, što dodatno smanjuje šanse za uspeh. I nažalost, ovi faktori se ne uzimaju uvek u obzir.

Važno je napomenuti da je neplodnost problem za par, a ne samo za ženu. Međutim, u društvu odgovornost za začeće i rađanje deteta često pada samo na nju. Muškarci, zbog kulturoloških stereotipa, mogu izbegavati učešće u dijagnozi i lečenju. To dovodi do toga da pregled počinje od žene, što je fizički i emocionalno teže i skuplje.

„Ako psihogeni faktor posmatramo kao moguću prepreku za buduću trudnoću, onda, na osnovu lične prakse i iskustva kolega, možemo pretpostaviti da je tema sigurnosti i osećaja nesigurnosti pored muškarca, finansijskih nevolja, sopstveno samopoštovanje, strahovi i negativna prethodna iskustva mogu biti ograničenje na putu do željene trudnoće, iako to nije uvek očigledno ni samoj ženi“, kaže Ekaterina Vinogradova.

Pomoć i podrška

Mnoge prenatalne klinike i perinatalni centri imaju psihologe koji pomažu parovima da se izbore sa emocionalnim stresom. Integrisani pristup, uključujući pomoć psihologa, ginekologa i urologa, pomaže u povećanju šansi za uspešno začeće. Mogućnost da razgovarate i identifikujete svoje strahove, brige i nedoumice oko trudnoće smanjuje anksioznost i povećava vaše šanse za začeće.

Koji psihički problemi i strahovi vas zapravo sprečavaju?

Istovremeno, često smanjivanje važnosti uloge majke i prebacivanje fokusa na druge oblasti u kojima možete biti ispunjeni, osećati se potrebnom, uspešnom, pomoći da povratite samopouzdanje i psihički se opustite, što na kraju može imati pozitivan uticaj na prirodno začeće i rođenje bebe.

Ipak, najvažniji faktor za uspešno začeće biće psihološka spremnost za majčinstvo. Treba da shvatite da želja za detetom treba da dolazi iznutra, a ne da je nameće društvo ili partner. Takođe je važno da je muškarac uključen u ovaj proces, da razume njegov značaj i pruži podršku, jer psihosomatika igra značajnu ulogu u problemima sa začećem.

Starost i reproduktivne šanse

Kako starite, šanse za začeće se smanjuju. Nakon 35 godina, verovatnoća da ćete zatrudneti je prepolovljena u odnosu na dvadesete godine. Dešava se zbog smanjenja količine i kvaliteta jajnih ćelija. Žene koje odlažu rađanje dece do kasnijeg datuma treba da uzmu ovaj faktor u obzir prilikom planiranja trudnoće.

Uloga detinjstva i porodičnih vrednosti

Formiranje psihološke spremnosti za majčinstvo počinje u detinjstvu. Devojčica koja je odrasla u kompletnoj porodici, gde je videla primer zdravog odnosa među roditeljima, bolje je pripremljena za ulogu majke. Odrastanje u porodici samo sa jednim roditeljem može dovesti do psihičkih problema koji će kasnije uticati na njene reproduktivne funkcije.

Majka prenosi svojoj ćerki znanje o tome kako je biti žena, majka. Ako joj je bilo teško da kombinuje ove uloge iz više razloga, bilo je ženskih zdravstvenih problema, bolnih menstruacija, teškog porođaja, teškog odnosa sa mužem - sve se to obično prenosi na dete.

Tada devojka može da uzme ovo kao smernicu i da se nesvesno odupre takvom porodičnom modelu i majčinstvu, što će uticati i na njeno zdravlje i na sposobnost da zatrudni.

Autoritet za dečaka je njegov otac, a njegovo ponašanje i odnos prema ženi i porodici takođe može biti primer za ugledanje i biti od presudne važnosti za izgradnju budućih odnosa.

Integrisani pristup lečenju neplodnosti

Lečenje neplodnosti treba da obuhvata i medicinske i psihološke aspekte. Važno je ispitati oba partnera i raditi na njihovom psihičkom stanju. Tradicionalno, u našoj kulturi se više pažnje poklanja ženi, ali i muškarac treba da bude aktivan učesnik u ovom procesu.

Rešavanje problema neplodnosti zahteva vreme i strpljenje. Ne možete da se izolujete i ne stidite se da pričate o svojim strahovima i problemima. Samo zajedničkim naporima možemo prevazići sve prepreke i ostvariti naš najveći cilj - rođenje zdravog deteta.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson