Na početku je svaka veza lepršava, strastvena, sve vrca od ljubavi i zabave, a kako odmiče, shvatate da je za ljubav i dobar brak potrebno imati i dobru komunikaciju, truditi se oko odnosa.

Međutim, posvećenost vezi ili braku ne treba uzeti u obzir tek kada nastupi kriza. Odnos bez ljubavi i intime ne postaje takav preko noći, do te tačke može se doći a da toga ne budete ni svesni.

Ali, kako da razlikujete da li vam je brak u trenutnoj krizi na kojoj se može raditi ili je u pitanju nedostatak ljubavi? Psiholog Ramani Durvasula za portal prevention.com otkrila je koji znaci najčešće ukazuju na nedostatak ljubavi i šta može da uradite da biste se ponovo povezali.

Šta je brak bez ljubavi i kakva je uloga intimnih odnosa

"Brak bez ljubavi nemojte da mešate sa brakom bez intimnih odnosa. Ne postoje utvrđeni kriterijumi za ono što čini vezu ili brak bez intimnih odnosa, a definicija se razlikuje od para do para", pojasnila je Durvasula.

"U braku ste bez se*sa ako imate manje od jednom godišnje intimne odnose", kaže ona, dodajući da neki stručnjaci imaju drugačiji kriterijum – ako nemate intimne odnose barem jednom mesečno. Međutim, ako vama i vašem partneru odgovara broj intimnih odnosa, pa i ako je to jednom mesečno ali ste oboje zadovoljni time, nema razloga za brigu.

"Brak bez ljubavi, s druge strane, jednostavno, znači da se ne osećate voljeno od strane partnera", kaže se*sualni terapeut Ijan Kerner.

Koji su znaci braka bez ljubavi

Sasvim je razumljivo da kada ste zajedno, bilo u vezi ili u braku, povremeno imate krize u odnosu, ali ako vam se ponavljaju ovi problemi, možda je u pitanju nedostatak ljubavi.

1. Postoji udaljenost između vas

Užurban način života kakvim danas živimo stvara ogroman pritisak na sve nas, pa nije retkost da veza ili brak nekako ostanu po strani. To, međutim, može trajno da naškodi vašem odnosu, a da toga niste ni svesni.

2. Veza vam nije prioritet

Da bi vaš odnos funkcionisao, mora da vam bude prioritet. S druge strane, ako su vam bitnije neke druge stvari – karijera, novac, prijatelji i slično, imate manje vremena za partnera, a ove stvari takođe i guraju romantiku iz vašeg odnosa. Ako primetite to u vašoj vezi ili braku i to vas ne brine ili vam je manje važno od novca, posla... onda verovatno imate problem u vašem odnosu.

3. Komunikacija je loša

Terapeut Durvasula ističe da ako se svađate ili prosto ne razgovarate mnogo, to vrlo lako može da vas udalji jedno od drugog, a kao posledica toga možete se osećati nepoželjno. Štaviše, zabrinite se ako se ne svađate uopšte jer to pokazuje da vam nije baš stalo jednom do drugog.

4. Ne vodite ljubav

Se*sualni terapeut Kerner objašnjava da se pod tim ne misli samo na to da nemate intimni odnos, već je loše i ako ga imate, ali ga doživljavate samo kao fizičko zadovoljstvo.

5. Nije vam stalo

Ako vama ili vašem partneru nije stalo, u smislu da osećate ravnodušnost, to je veoma loše po odnos. Ukoliko partner radi nešto što bi vas ranije izbacilo iz takta, a sada vam je svejedno, to može biti signal upozorenja.

6. Partner se ne trudi

Recimo da ste vi shvatili da je potrebno da nešto uradite kako biste poboljšali vaš odnos, a partner je ravnodušan na vaš trud, to je loš znak.

Šta možete da uradite

Ono što najpre treba da uradite je da razmislite zašto se vaš odnos promenio i šta treba da uradite da biste ga popravili, a zatim prionite na sledeće korake.

Razgovarajte s partnerom

"Pričajte jedno s drugim o tome šta vas je prvobitno privuklo u vezu, privlači li vas to još uvek? Imajte na umu da to mogu da budu bolni razgovori. Ako vam se čini da je nedostatak truda iza toga, savetovanje može da bude važan korak i mesto na kom možete da radite na pitanjima poput komunikacije, prioriteta i sličnih segmenata veze", kaže Durvasula.

Uzmite pauzu

Pod tim se ne misli da treba da se odselite ili nešto slično, već da izdvojite neko vreme da odvojeno razmislite o svemu, da svako za sebe utvrdi kako se oseća i šta želi od odnosa.

Razmislite o razvodu

Ukoliko niste srećni u braku i ne vidite način kako možete da ga popravite, razmotrite opciju razvoda. To je teška odluka koju ne treba olako donositi, zato je važno da pre toga obavite razgovor, koji će sigurno biti težak za oboje. U donošenju odluke vam može pomoći da odete na individualno savetovanje s psihoterapeutom.

BONUS VIDEO:

"ZA OČUVANJE BRAKA KLJUČAN JE STAV PO JEDNOM PITANJU!" Bračni terapeut: Mladi lako odustaju, nije dovoljno da nas privlače obline! kurir televizija

(Yumama/N. Z.)