Međutim, često se dešava da se nakon porođaja fokus preusmeri isključivo na bebu, a mama ostaje zapostavljena. Upravo ova tema je istaknuta od strane dr Mirjane Mićović, pedijatra iz Doma zdravlja Stari Grad na nedavno održanom panelu „Emocionalni izazovi prvih dana roditeljstva o kojima se malo priča“, koji je uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizovala Rosa u želji da pokrene razgovor o ovoj osetljivoj temi i otvari put za važne promene. „Važno je da roditelji budu otvoreni za savete iz okoline, ali da ih filtriraju i prilagode svojim uverenjima kako bi izgradili svoj sopstveni stil roditeljstva, koji će odgovarati njima i njihovom detetu", istakla je dr Mićović.

rosa.jpg
Promo 

Šest nedelja nakon porođaja, ili babinje, je period u okviru koga se telo žene polako stabilizuje. „Veoma je važno da majke u tom periodu ne budu prestroge prema sebi i daju, i sebi i svom telu, dovoljno vremena da se oporavi. U tom periodu oslonac u partneru igra veliku ulogu. Sve bude mnogo lakše kada su mama i tata tim. Patronažne sestru su tu da saslušaju, podrže i ujedine porodicu“, navela Olivera Damnjanović, patronažna sestra Doma zdravlja Stari Grad.

rosa23.jpg
Promo 

U ovom čarobnom, ali izazovnom periodu, važno je da roditelji sebi dozvole da budu blagi, da veruju u svoje instinkte i prilagode svoj stil roditeljstva prema sopstvenim potrebama i vrednostima. Neka ljubav i podrška ispunjavaju dom svake porodice, a patronažne sestre i zdravstveni stručnjaci su tu da pruže neophodnu podršku na predivnom putovanju roditeljstva.

Rosa je više od jedne decenije uključena u različite nacionalne programe Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja za stvaranje boljeg okruženja kako za mame i bebe, tako i celu porodicu - od osnivanja banke humanog mleka, preko pokretanja 20 školi roditeljstva širom Srbije, do opremanja i uspostavljanja soba za dojenje. Tokom 2023. godine Rosa je nastavila da prikuplja 1 dinar od svake 0,5l i 1,5l boce za podršku patronažne službe i unapređenja rada Škola roditeljstva širom Srbije.