Da li VTO može da se radi tokom perimenopauze? Ovo su šanse i rizici sa kojima se suočava u kasnijim godinama

Kako počnete da prepoznajete perimenopauzu i imate reproduktivne probleme, normalno je da postavljate pitanja u vezi sa njenim efektima na tretmane plodnosti. Koliko je različita vantelesna oplodnja ili VTO tokom perimenopauze?

Shutterstock

Perimenopauza je faza u kojoj telo počinje svoju prirodnu tranziciju ka menopauzi. Žene doživljavaju simptome u različitim godinama, a znaci mogu biti uočljiviji ili sasvim suptilni. Iako još uvek možete da uradite VTO ako ste u perimenopauzi, nekoliko faktora se mora uzeti u obzir da bi se garantovao uspeh, kao što su hormonske fluktuacije, održivost jajnih ćelija, itd.

Šta perimenopauza znači za plodnost

Kada prolazite kroz perimenopauzu, vaša plodnost počinje da opada jer se nivoi hormona koji se odnose na proizvodnju jajnih ćelija postepeno smanjuju. Međutim, i dalje možete biti trudni jer rezerva jajnika ostaje netaknuta.

To znači da za one koji prolaze kroz VTO i dalje postoje dobre šanse za začeće, ali tu je i vremenski faktor koji podrazumeva hitnost. Kao rezultat toga, žene koje planiraju da zatrudne treba odmah da krenu sa procedurom, jer je menopauza pred vratima.

Možete pretpostaviti da perimenopauza počinje kada žene napune 40 ili je blizu 50-im. Ali postoje slučajevi u kojima žene u srednjim 30-im godinama već imaju simptome perimenopauze. Stoga, stručnjaci nastavljaju da podstiču predviđanje perimenopauze za žene koje navrše 30 godina kako bi smanjile strah, nelagodnost i druge uticaje tranzicije.

Evo simptoma perimenopauze na koje treba obraitit pažnju i razgovarati sa svojim ginekologom ili specijalistom za plodnost.

Nesanica

Problemi sa spavanjem mogu biti povezani sa bilo kojim stanjem, ali kada se to desi oko datuma menstruacije, postoji šansa da je povezano sa perimenopauzom.

Valunzi

Možda ćete osetiti toplotu po celom telu ili prekomerno znojenje.

Neredovne menstruacije

Ako obično imate menstruaciju tokom redovnog mesečnog ciklusa, ali iznenada počne da vam preskače ili izostaje, možda treba da proverite da li imate perimenopauzu, posebno ako imate oko 30 godina.

Jači ili slabiji protok krvi od uobičajenog

Oskudnije ili obilnije menstruacija od uobičaje mogu biti posledica mnogih stvari. Ali ako se to dešava prečesto i samo u poslednje vreme, to možda znači i ulazak u prelaznu menopauzu.

Često mokrenje

Drastične promene u nivou hormona mogu uticati na to koliko često posećujete toalet dnevno.

Povećan apetit

Fluktuacije u hormonima mogu dovesti do većeg apetita, što dovodi do povećanja telesne težine.

Promene raspoloženja

Razdražljivost varira tokom vašeg menstrualnog ciklusa, ali postaje jača kada hormoni poput estrogena naglo opadaju.

Suvoća va**ne

Možete reći da li zidu vagine nedostaje vlažnost kada osetite nelagodnost tokom se**a. Ovo se takođe može pripisati hormonskim promenama.

Nizak se**ualni nagon

Vaš smanjen libido može biti posledica niskih nivoa hormona uobičajenih tokom perimenopauze i sličnih drugim simptomima koji su gore navedeni.

Testovi krvi za perimenopauzu

Simptomi perimenopauze nisu potpuno isključivi za ovo stanje. Većina njih se lako može zameniti kao samo deo predmenstrualnog sindroma (PMS). Oni se takođe odnose na menopauzalni sindrom koji bi mogao da uzbuni neke žene koje se podvrgavaju VTO-u.

Jednostavno rečeno, vaš ginekolog nije mogao da dijagnostikuje perimenopauzu samo sa ovim simptomima. Morate se podvrgnuti hormonskom testiranju da biste dijagnostikovali perimenopauzu i osigurali reproduktivnu sposobnost za VTO i druge tretmane plodnosti.

Testiranje hormona za perimenopauzu uključuje testove krvi za sledeće hormone:

  • Estrogeni - Kako ulazite u perimenopauzu, nivoi estrogena počinju da opadaju sa svog optimalnog vrha na nižu količinu.
  • Progesteron - Promene u nivou estrogena će dovesti do nesrazmerne količine progesterona.
  • Folikul stimulišući hormon (FSH) - Nivoi FSH, hormona odgovornog za stimulisanje rasta ćelija jajnika, mogu da variraju tokom perimenopauze. Može biti previsok ili prenizak. Ovo stvara uticaj na proizvodnju drugih hormona.
  • Luteinizirajući hormon (LH) - Kao i kod FSH, proizvodnja LH, koja se odvija nakon ovulacije, takođe postaje nepravilna ako ste u fazi perimenopauze.

Možete da uradite sve ove testove i još mnogo toga kada dobijete krvni test ženskog profila plodnosti. Ovaj paket uključuje testiranje na sve hormone uključene u plodnost u perimenopauzi, uključujući testosteron, prolaktin, tiroksin, itd. Takođe i analizu urina za otkrivanje infekcija.

Vantelesna oplodnja tokom perimenopauze

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izveštavaju da oko 12% žena koristi tretman za neplodnost. Mnoge se okreću vantelesnoj oplodnji kada se pokaže da lekovi za prirodno začeće tokom perimenopauze imaju manje šanse za uspeh od kliničke oplodnje van jajovoda.

In vitro oplodnja se vrši kada se jajna ćelija ekstrahuje iz jajnika i stavlja u petrijevu posudu kada se spermatozoid ubrizgava za oplodnju. Kada se embrion formira, biće prebačen u matericu radi implantacije, omogućavajući mu da raste.

Iako procedura može zvučati jednostavno, nekoliko faktora treba uzeti u obzir da bi se garantovao njen uspeh, kao što su starost, kvalitet jajašaca i stanja koja utiču na plodnost posebno tokom perimenopauze. Pored toga, VTO tokom perimenopauze zahteva pažnju i testiranje pre procedure kako bi se uklonili potencijalni problemi.

Stopa uspeha

Najnoviji izveštaj CDC-a o potpomognutoj reproduktivnoj tehnologiji identifikuje stopu uspeha od 47,2% za VTO cikluse sa ženama ispod 35 godina. One između 35 i 37 godina imaju stopu uspeha od 34,6%, a zatim 22,1% za žene od 38 do 40 i 7,2 % za one iznad 40.

Postepeno smanjenje uspeha VTO može se pripisati padu nivoa hormona tokom perimenopauze i degradaciji kvaliteta jajnih ćelija. Ipak, za one koji dobijaju donatorske jajnih ćelija, stopa uspeha se menja u zavisnosti od strukturnih i drugih hemijskih problema koji se tiču reproduktivnog sistema.

Zdravstveni rizici

Dok VTO tokom perimenopauze ostaje efikasan za mnoge žene koje žele da zatrudne, takođe dolazi sa nekoliko zdravstvenih rizika o kojima treba da odlučite i razmotrite sa svojim specijalistom za plodnost. To uključuje sledeće:

Višestruko rođenje

Tokom VTO-a, žena primaju najmanje dva embriona implantirana u matericu. Ova praksa osigurava uspeh procedure sa idejom da je bar jedan održiv za trudnoću.

Međutim, šanse da više od jednog preživi i stignu do porođaja veće su od standardnog začeća. Kao rezultat toga, žene u perimenopauzi koje su bile podvrgnute vantelesnoj oplodnji moraju biti dodatno svesne mogućnosti da dobiju blizance.

Upale jajnika

Lekovi za neplodnost koji izazivaju ovulaciju ili povećavaju nivoe hormona kao što je humani horionski gonadotropin (hCG) hiperstimulišu jajnike, čine ih jačim nego obično. To dovodi do otoka, pa čak i do osetnog bola.

Pobačaj

Jedna loša strana prolaska kroz VTO kada ste u perimenopauzi je proizvodnja jajnih ćelija manjeg kvaliteta nego kada ste još uvek na vrhuncu plodnosti. Loše jajne ćelije mogu sadržati hromozomske defekte koji će na kraju dovesti do pobačaja.

Ektopična trudnoća

Kada se embrion ne veže za zidove materice i implantira se negde drugde kao što je jajovod, to se naziva ektopična trudnoća. Ova vrsta trudnoće neće napredovati i čak bi mogla da ugrozi život majke. Ektopična trudnoća se javlja kod 1,5% do 2% pacijenata vantelesne oplodnje.

Mentalni stres

Podvrgavanje tretmanima plodnosti i ponavljanje neuspeha mogu ozbiljno da utiču na mentalno zdravlje žene. Problem neplodnosti je već stresan, kada se tome dodaju neizvesnost VTO-a, anksioznost i emocionalni tobogan, sve to ozbiljno opterećuje.

S tim u vezi, žene ili parovi koji planiraju da traže VTO treba da se podvrgnu savetovanju tokom celog procesa i da im se pruži emocionalna podrška.

Druge vrste vantelesne oplodnje (ART) za žene tokom perimenopauze

Sa ART-om kao tehnologijom koja se razvijau lečenju plodnosti, dobijate više opcija ako se pokaže da je VTO nekompatibilna. Pitajte specijalistu za plodnost o sledećem:

Krioprezervacija zrelih jajnih ćelija (zamrzavanje jajašaca)

Zamrzavanje jajnih ćelija je bilo u trendu, posebno među mladim ženama koje planiraju da odlože rađanje dok ne budu spremne ili kasnije. Ova opcija osigurava da i dalje imate rezervu kvalitetnih i održivih jajnih ćelija čak i ako odlučite da imate bebu putem ART-a tokom perimenopauze ili faze menopauze.

Transfer smrznutih embriona

Ovaj proces odgovara mladim parovima koji bi kasnije želeli da imaju bebu putem ART-a bez brige da li embrion ima odgovarajući kvalitet za implantaciju. Naravno, što se tiče održivosti embriona, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom pre postupka oplodnje.

ART treće strane

U nekim slučajevima, neuspeh VTO-a može biti povezan sa lošim jajnim ćelijama ili ćelijama spe**e. Stoga je najlogičnije rešenje za mnoge parove da potraže donirane gamete od drugih.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Šta treba imati pri ruci kad se dete razboli  TikTok/beachgem10