Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PERIMENOPAUZA: Šta mogu da očekujem i koji su simptomi

Menopauza je kraj reproduktivnog perioda. Ipak, njoj prethodi jedan drugi stadijum koji se naziva - perimenopauza.

  Izvor: Foto: Shutterstock 678888340

Menopauza službeno ozačava kraj ženske reprodukcije. Taj životni stadijum većini je dobro poznat, međutim unutar same menopauze postoje različiti stadijumi koje je važno razumeti i prepoznati.

Sama menopauza službeno nastupa kada žena prestane da ima menstruaciju. Ipak, tu je i perimenopauza, prelazna faza koja se događa pre same menopauze.

Povezane vesti

Povezane vesti

Iako su deo iste životne promene, menopauza i perimenopauza imaju različite simptome i mogućnosti tretiranja. Naravno, o svim pitanjima, nedoumicama ili neočekivanim simptomima uvek je najbolje razgovarati sa ginekologom, ali već sada možete se informisati o svemu što možete očekivati. 

ŠTO JE PERIMENOPAUZA?

Perimenopauza je razdoblje u životu žene koje obično traje nekoliko godina, a prethodi konačnom prestanku menstruacije.

Tokom tog stadijuma u životu žene događaju se velike promene, i to ne samo one u endokrinom i reproduktivnom sistemu, nego i socijalne i psihološke.

Iako se perimenopauza često izjednačava sa premenopauzom, ta dva pojma tehnički imaju različita značenja. Premenopauza je razdoblje u kojem nema simptoma perimenopauze ili menopauze. Žena i dalje ima menstruaciju i smatra se da je u reproduktivnim godinama. Mogu se dogoditi neke hormonalne promene, ali u telu nema značajnijih promena. Sa druge strane, u perimenopauzi počinju se javljati simptomi menopauze.

Perimenopauza je razdoblje koje obično traje nekoliko godina, a koje prethodi konačnom prestanku menstruacije. 

KADA NASTUPA PERIMENOPAUZA I KOJI SU JOJ SIMPTOMI?

Iako kod nekih žena taj stadijum počinje već u drugoj polovini tridesetih godina, većina žena ga ipak iskusi u četrdesetim. Tokom perimenopauze nivoi estrogena i progesterona počinju fluktuirati. Nivo tih hormona se po pravilu smanjuje. Nivo estrogena može se malo povećavati i smanjivati pre nego što se izravna. Te prirodne fluktuacije hormona u perimenopauzi su prirodne, ali često mogu izazvati različite simptome.

Simptomi zbog kojih možete posumnjati na perimenopauzu su: 

- neredovne menstruacije

- suva vagina

- napadi vrućine

- noćno znojenje

- problemi sa spavanjem

- problemi sa bešikom / povećana sklonost urinarnim infekcijama

- emocionalni usponi i padovi / promene raspoloženja

- debljanje

- stanjivanje kose

- suva koža

- gubitak punoće dojke

- smanjena plodnost (Što je ovulacija nepravilnija, sposobnost začeća je manja. Međutim, sve dok imate menstruaciju trudnoća je moguća.)

Treba li da se javim lekaru?

Ulazak u perimenopauzu ne znači i da vam je odmah potreban lekark. Međutim, vaš ginekolog je taj koji vam može propisati terapiju za ublažavanje pojedinih simptoma.

Budući da simptomi mogu biti suptilni i javljati se postupno, u početku možda nećete ni shvatiti da su povezani sa istom stvari. Ako imate simptome koji vam otežavaju život poput valunga, promena raspoloženja ili promena u polnoj funkciji, posetite lekara.

Postoje i drugi načini za ublažavanje simptoma, poput vežbanja, zdrave ishrane i kvalitetnog sna.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica