Koliko injekcija je potrebno za jedan ciklus VTO? Nije tako strašno kao što se misli

Prolazak kroz vantelesnu oplodnju je prilično stresan, posebno ako niste ljubitelj igala. Skoro svaka faza procesa zahteva primenu injekcija, a uobičajeno pitanje koje se postavlja je, koliko će morati da se bocka?

Shutterstock

Ako ste nervozni zbog svakodnevnog davanja hormonskih injekcija tokom VTO, saznanje šta možete očekivati će pomoći da ublažite anksioznost i učiniti da se osećate samopouzdanije.

Kako funkcioniše VTO tretman

Za svaki ciklus postoji nekoliko faza, koje uključuju:

  • suzbijanje prirodne proizvodnje hormona
  • hormonski tretman za povećanje snabdevanja jajnim ćelijama
  • prikupljanje jajnih ćelija
  • kombinovanje jajnih ćelija i spe**e (oplodnja)
  • prenos embriona nazad u matericu.

Za većinu, runda VTO obično traje između četiri i šest nedelja, ali svaka pacijentkinja je drugačija, a tretman može da varira u zavisnosti od klinike i osobe.

Vrste lekova

Kada budete podvrgnuti VTO tretmanu, verovatno ćete morati da sami sebi dajete hormonske injekcije u različitim fazama, u zavisnosti od vašeg specifičnog plana lečenja. Lekovi za plodnost koji se koriste tokom VTO-a uglavnom uključuju:

Antagoniste gonadotropin-oslobađajućeg hormona

Vaš specijalista za plodnost može da preporuči da započnete vantelesnu oplodnju potiskivanjem prirodnog ciklusa vašeg tela kako biste privremeno "isključili" vaše jajnike. To ih čini osetljivijim na hormone koji se koriste da ih kasnije stimulišu.

Moraćete sebi da dajete dnevne injekcije antagonista gonadotropin-oslobađajućeg hormona (GnRH) oko dve nedelje.

Folikulostimulišući hormon

Folikulostimulišući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH) su vrste gonadotropina koji pomažu vašim jajnicima da proizvode više jajnih ćelija. To znači da se više jajnih ćelija može prikupiti i oploditi, dajući klinici više embriona. Vi ćete sami davati dnevne injekcije FSH i LH oko 10 dana, ali dužina lečenja može da varira od osobe do osobe.

Ljudski horionski gonadotropin

Nakon što su jajnici stimulisani, sledeći korak je uzimanje leka koji sadrži humani horionski gonadotropin (hCG) kako bi telo pokrenulo ovulaciju. Ovaj lek se često naziva „okidač “ jer pokreće jajnik da sazre i oslobodi jajašce.

Progesteron

Nakon uzimanja jajnih ćelija, lekar može da vam prepiše dnevne injekcije progesterona kako bi se vaše telo pripremilo za transfer embriona. Progesteron pomaže sluznici materice da se pripremi za proces implantacije embriona i podržava vezivanje i rast embriona. Svakodnevno ćete uzimati injekcije progesterona oko osam nedelja.

Lekovi za VTO dolaze u različitim oblicima, a kada su propisani kao injekcije koje same dajete sebi, to su obično potkožne injekcije - koje možete ubrizgati malom iglom neposredno ispod kože. Možete odabrati gde da to uradite, da li na butini, stomaku ili nadlaktici. Ne brinite, vaša medicinska sestra će vas vrlo jasno naučiti kako.

Određivanje prave doze

Doziranje vaših VTO injekcija zavisi od nekoliko faktora, uključujući starost, indeks telesne mase (BMI) i rezervu jajnika.

Vaš specijalista za plodnost će odrediti najbolji protokol za VTO lek i dozu koje će se uključiti u vaš plan lečenja. Pošto je svaka osoba drugačija, oni će prilagoditi vaš plan lekova tako da odgovara vašim jedinstvenim potrebama. Specijalista za plodnost će redovno pratiti vaše reproduktivno zdravlje i prilagođavati dozu lekova po potrebi.

Nekim ženama su propisane niže doze hormona VTO-a, na primer, ako su u opasnosti od sindroma hiperstimulacije jajnika (OHSS) ili imaju istoriju raka i ne mogu da uzimaju određene hormone.

Tri glavna pristupa VTO-u koji ne uključuju lekove ili ih ima manje:

Prirodni ciklus vantelesne oplodnje

Ovo je procedura koja ne uključuje nikakve lekove za plodnost. U ovom procesu, jedno jajašce oslobođeno kao deo redovnog menstrualnog ciklusa se izvlači i kombinuje sa spe**om, baš kao u konvencionalnoj VTO.

Blaga stimulativna VTO

Za blagu stimulativnu VTO dobijate nižu dozu lekova za plodnost tokom kraćeg perioda od standardne procedure. To znači da možete izbeći sve potencijalne neželjene efekte lekova i brzo završiti lečenje. Policistični jajnici, smanjena rezerva jajnika i muška neplodnost su neki od najčešćih razloga za potrebe blage VTO.

In vitro sazrevanje (IVM)

IVM uključuje uklanjanje nezrelih jajnih ćelija i njihovo sazrevanje u laboratoriji bez hormonske terapije. IVM je dostupna samo ako ste se odlučili za intracitoplazmatsku injekciju spe**e (ICSI). Dok je IVM novija tehnika, trenutno ima manje uspešnih porođaja od VTO.

Koliko injekcija je potrebno za VTO tretman?

Koliko injekcija je potrebno za VTO tretman može se razlikovati od osobe do osobe i zavisi od protokola za lekove za proceduru koji preporučuje vaš specijalista za plodnost i kako vaši jajnici reaguju na lečenje. Obično su potrebne injekcije 8-14 dana pre sakupljanja jajašaca, a takođe vam mogu biti propisani različiti lekovi za ubrizgavanje nakon prenosa jajašca.

Kada je u pitanju koliko injekcija treba očekivati dnevno tokom VTO tretmana, većina lekova za plodnost zahteva samo jednu dnevnu injekciju, ali neki mogu zahtevati dve ili više. Broj VTO injekcija koje ćete morati sami da date takođe će zavisiti od vaših godina i uzroka vaše neplodnosti.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Mama o neredu od igračaka  TikTok/briknavel