Terapija trombocitima je nova nada za sve u procesu VTO? Evo kako izgleda procedura i zašto se radi

Relativno nova tehniku zvana plazma bogata trombocitima (PRP), koristi se kao injekcije sopstvenih koncentrisanih trombocita kako bi se povećao kvalitet i količina jajnih ćelija pre vantelesne oplodnje.

Shutterstock

PRP metoda za povećanje plodnosti putem VTO je još uvek eksperimentalni tretman i postoji mnogo toga što medicinski stručnjaci pokušavaju da nauče o tome.

Opšta PRP tehnika uključuje ubrizgavanje koncentrisanih krvnih zrnaca zvanih trombociti u delove vašeg tela kako bi se ubrzalo zarastanje. Koristi se u medicinskim ustanovama skoro 40 godina nakon nekih povreda ili operacija, za ublažavanje artritisa, za lečenje gubitka kose ili za podmlađivanje izgleda kože koja stari.

Kako se PRP koristi za neplodnost?

Posebno za neplodnost, PRP je u eksperimentalnoj fazi sa kliničkim ispitivanjima. Pa kako to može pomoći da poboljšate svoje šanse za uspešnu trudnoću? Trombociti su prepuni faktora rasta, proteina i drugih supstanci koje podstiču rast novih ćelija i stimulišu zarastanje.

„Misli se da korišćenjem PRP-a u jajnicima ili endometrijumu neki od ovih faktora rasta mogu, nadamo se, poboljšati okruženje u koje ih ubrizgavate“, kaže dr Šarara, koja je sertifikovani reproduktivni endokrinolog specijalista za neplodnost.

Klinička istraživanja pokazuju pozitivne rane rezultate kada se koriste uz tretmane plodnosti. Očekuje se da će PRP injekcije pomoći u zgušnjavanju sluznice materice za uspešnu VTO implantaciju. PRP se takođe istražuje kod žena sa lošim odgovorom jajnika. Nadamo se da će PRP povećati broj zrelih jajnih ćelija po ciklusu i nivo anti-mulerovog hormona (AMH), kaže dr Šarara. Međutim, još uvek nedostaju klinički podaci o ovom eksperimentalnom tretmanu.

Šta se očekuje tokom PRP-a za neplodnost?

Radi se kao ambulantna procedura, što znači da ćete istog dana ići kući. Da biste započeli proces, vaš specijalista za plodnost će uzeti malo krvi.

Vaša krv se zatim razdvaja na crvena krvna zrnca, trombocite i plazmu, a zatim se obrađuje da bi se pojačali faktori rasta i aktivirali trombociti, kaže dr Šarara.

Kada je uzorak spreman, može se primeniti na dva načina, u zavisnosti od cilja vašeg lekara. Ako vaša sluzokoža materice treba da se zgusne, vaš lekar će ubrizgati rastvor plazme u ovu sluznicu pomoću katetera. Ako se nadamo da će se poboljšati kvalitet jajnih ćelija, vaš lekar će ubrizgati PRP u vaše jajnike iglom (vođenu ultrazvukom).

Ne bi trebalo ništa da osetite tokom postupka putem katetera. Ako ste podvrgnuti injekciji iglom, dobićete anesteziju da se spreči da osećate bol i da ostanete mirni.

Nakon bilo koje procedure, moraćete da sačekate najmanje mesec dana pre nego što započnete ciklus vantelesne oplodnje, kaže dr Šarara. To je zato što je potrebno vreme da trombociti oslobode svoje faktore rasta i imaju bilo kakav efekat. Ti efekti tada traju oko tri meseca. Ako je prošlo više od šest meseci otkako ste obavili proceduru, vaš lekar može da je ponovi pre transfera.

Da li istraživanja pokazuju da PRP može pomoći u lečenju neplodnosti?

„Anegdotski, da“, kaže Saša Hakman, ginekolog i reproduktivni endokrinolog sa dvostrukim sertifikatom u HRC Fertiliti u Los Anđelesu i član medicinskog savetodavnog odbora BabyCenter. "Postoje neke studije koje su pokazale da poboljšava stope trudnoće."

Jedna studija na 38 žena sa niskom rezervom jajnika proizvela je 10 trudnoća i šest zdravih beba. U drugoj studiji koja je uključivala 83 žene sa tankim endometrijumom, stopa trudnoće je bila više od 32 procenta u PRP grupi u poređenju sa 14 procenata u grupi koja nije dobila ovaj tretman.

Ove brojke zvuče dobro, ali mnoge studije o PRP-u su bile male i loše dizajnirane. Neki su gledali samo stope trudnoće, a ne stvarne porođaje. I niko nije dokazao da je PRP - a ne neki drugi faktor - uzrok trudnoće.

„Uvek je moguće da je uspeo slučajno i da nije baš PRP doveo do uspeha“, kaže dr Hakman. „Zato u medicinskom polju zaista naglašavamo važnost visokokvalitetnih randomizovanih kliničkih ispitivanja, tako da znamo da to nije bilo samo zbog slučajnosti, već zbog terapije.

Takođe je teško reći kako se PRP može porediti sa drugim tretmanima jer se nijedna druga opcija ne ubrizgava na sličan način u jajnike (osim tretmana matičnim ćelijama koji se trenutno proučavaju), kaže dr Šarara. Drugi tretmani za plodnost su lekovi koji promovišu ovulaciju .

Dr Šarara se slaže da nam je potrebno više kliničkih ispitivanja da bismo odgovorili na važna pitanja o PRP-u. „Za koga to radi, a za koga ne?, pita se ona. "Ovo je ono što na kraju pokušavamo da saznamo."

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za gasove i grčeve kod beba  TikTok/enchantednanny