TRUDNOĆA POSLE ABORTUSA: Koliko vremena treba da prođe, da li je teže začeće i ima li posledica

Saznajte kakve su posledice abortusa i da li može kasnije da utiče na začeće i trudnoću.

Shutterstock

Mnoge žene širom sveta se iz ovih ili onih razloga odlučuju na abortus koji je, ponekad, potrebno uraditi i iz nekih medicinskih razloga. Nakon abortusa, mnoge žene imaju strah da li će moći opet da ostanu u drugom stanju i da li to može na bilo koji način da poveća rizik od nekih komplikacija u trudnoći.

Doktorka Šamsa Amersi koja živi i radi u SAD-u i ima više od dvadeset godina iskustva u radu sa trudnicama i porodiljama, dala je odgovore na ova važna pitanja.

Mogu li žene da zatrudne posle abortusa

Dobra vest je da, prema rečima dr Amersi, abortus ne mora da utiče na mogućnost začeća.

"Nekad višestruke operativne procedure na materici mogu da ostave ožiljak, što može da ima uticaja na začeće", rekla je ona, dodajući da se taj ožiljak naziva Ašermanov sindrom, ali da je on, srećom, veoma retka pojava.

"Ako ste imali jednu hiruršku proceduru, ona neće imati uticaja, ali više njih može da utiče loše na začeće", pojasnila je je.

Da li je začeće teže posle abortusa

Stručnjaci kažu da abortus ne bi trebalo da oteža začeće. Svako je, naravno, drugačiji i razni faktori mogu da utiču na zatrudnjivanje, ali abortus u najvećem broju slučajeva nije jedan od njih.

Na koji način abortus utiče na narednu trudnoću

Mnoge buduće mame koje su ranije imale abrotus brinu da bi to moglo da se odrazi na njihovu trudnoću. Međutim, abortus ne utiče na tok trudnoće, te da pobačaj, kao jedan od najvećih strahova trudnica, nema veze sa abortusom, kaže dr Amersi.

Takođe, ni simptomi trudnoće neće biti drugačiji ako ste ranije imali abortus.

Koliko posle abortusa je trudnoća "dozvoljena"

Dr Amersi kaže da je nakon svakog prekida trudnoće bilo da je u pitanju pobačaj ili abortus, potrebno sačekati barem jedan ciklus pre sledećeg pokušaja začeća. Pored toga, ona dodaje da je abortus teška oduka koja se donosi iz različitih razloga, zbog čega treba uzeti u obzir i psihički oporavak žene.

"Imajte razumevanja za sebe, nemojte da budete samokritični i da se osuđujete, potražite podršku i, ako je to potrebno, pomoć psihologa", poručila je doktorka na kraju.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

UZNEMIRUJUĆI PODACI O ABORTUSIMA U SRBIJI! Brojke na godišnjem nivou OGROMNE, a ovo su 4 GLAVNA RAZLOGA žena za prekid trudnoće  Kurir televiz

(Yumama/N. Z.)