U ovom trenutku ciklusa treba da otkrijete da ste dobro raspoloženi i da imate visok nivo energije. Dakle, ako vas ciklus čini pospanim, možda je nešto drugo u igri.  Jedan stručnjak kaže da udar progesterona odmah nakon ovulacije može izazvati pospanost. U post ovulaciji, u lutealnoj fazi, nivo estrogena će početi da opada kako vam progesteron raste. Za većinu žena, ovo je najproblematičniji deo ciklusa. To je zato što progesteron ima „depresivni“ efekat u poređenju sa estrogenom i može dovesti do niske energije i lošeg raspoloženja. Možda biste želeli da proverite svoj ciklus da vidite da li se vaš umor zaista javlja u lutealnoj fazi, koja je nakon što ste ovulirali.

Gde sam u mom menstrualnom ciklusu?

Znamo da ste verovatno veoma u skladu sa svojim ciklusom, ali ponekad stvari mogu postati zbunjujuće. Dakle, evo super brzog prikaza vašeg ciklusa, za one od vas koji žele rezime. Tipičan menstrualni ciklus traje oko 28 dana, ali u većini slučajeva je takođe savršeno normalno ako je vaš ciklus malo kraći, duži ili nepravilan. Tokom vašeg ciklusa, nivoi vaših hormona rastu i opadaju, a ovako se formiraju četiri različite faze vašeg ciklusa :

1. Menstrualna faza

Prvi dan kada počnete da krvarite je prvi dan vašeg ciklusa. Tokom menstrualne faze krvarićete dok materica odbacuje svoju sluznicu. U proseku, krvarenje traje oko pet dana, ali bilo gde između dva do sedam dana je savršeno normalno.

2. Folikularna faza

Ova faza obično traje oko 14 dana tokom ciklusa od 28 dana, počevši od prvog dana menstruacije (tokom menstrualne faze) i završavajući se kada počnete ovulaciju. Tokom ovog vremena, vaši jajnici se stimulišu da proizvode i sazrevaju jajašca. U zavisnosti od toga koliko je dug ili kratak vaš ciklus, ova faza takođe može varirati u dužini.

3. Ovulacija

Ovo je faza koja nas sve zanima! Ovulacija je kada je jajašce sazrelo i otpušteno da putuje niz jajovod prema materici. Za standardni ciklus od 28 dana, ovulacija se dešava oko 14 dana. Za duže ili kraće cikluse to se često dešava oko dve nedelje pre sledeće menstruacije.

4. Lutealna faza

A poslednja faza traje oko 14 dana, od ovulacije do početka sledeće menstruacije, bez obzira na dužinu ciklusa. Ako jajna ćelija nije bila oplođena, vaše telo će ovo vreme iskoristiti da se pripremi za sledeću menstrualnu fazu.

Zašto se osećam umorno tokom menstrualnog ciklusa?

Vaše telo je veoma zauzeto! Nije ni čudo što sve ove aktivnosti utiču na to kako se osećate. Na vašu energiju utiče porast i pad nivoa hormona u vašem telu, odnosno estrogena i progesterona. Na početku menstruacije, oba ova hormona su na najnižem nivou. Delimično zbog toga, kada ste u menstruaciji, možete se osećati usporeno. Tokom folikularne faze nivoi estrogena polako rastu i osećaćete se mnogo bolje. Kada dođete do ovulacije, nivoi estrogena su vam najviši , zbog čega umor ili premor obično nisu povezani sa ovulacijom. Trebalo bi da se osećate dobro! Nakon ovulacije, u lutealnoj fazi, nivoi estrogena počinju da opadaju, a progesteron raste. „Depresivni“ efekat progesterona može vas ostaviti umornom i pomalo loše raspoloženom. Ako doživljavate ono što mislite da je zamor od ovulacije, bolje pogledajte dužinu svog ciklusa. Možda ste u stvari u lutealnoj fazi.

Može li umor nakon ovulacije biti znak trudnoće?

S druge strane, ako primetite umor blizu vremena ovulacije, možda se pitate da li je to znak trudnoće. Neke žene mogu primetiti rane simptome trudnoće već nakon 6 dana nakon ovulacije. Medical News Today ističu da je prema Nacionalnom institutu za zdravlje jedan od ranih znakova i simptoma trudnoće umor, zbog naglog porasta progesterona. Kažu: 'Umor se može pojaviti već nedelju dana nakon začeća. Vredi napomenuti da žene koje pokušavaju da zatrudne mogu biti posebno osetljive na ono što se dešava sa njihovim telima. Imajte na umu da postoji i porast progesterona tokom lutealne faze, što je u isto vreme kada može doći do začeća, tako da umor može biti uzrokovan bilo kojom od ovih stvari.U svakom slučaju, nije sama ovulacija ono što uzrokuje da se osećate pospano.

Zašto bih inače mogao da se osećam pospano tokom ovulacije?

Ako ste sigurni da vam se tokom ovulacije čini da energija pada, onda ne biste bili sami. Mnoge žene su prijavile da su u to vreme osetile umor.

Moglo bi biti nekoliko drugih stvari u igri, uključujući:

  • Nedostatak sna – Ovo bi moglo izgledati kao očigledno u početku, ali zanimljivo je da je jedna vrlo mala studija pokazala da žene koje su više privlačile svoje partnere dobijaju manje kvalitetnog sna kada spavaju pored njih u vreme ciklusa. plodni, u poređenju sa onima koji nisu bili toliko privučeni.
  • Anemija – Anemija zbog nedostatka gvožđa je uzrokovana nedostatkom gvožđa, često zbog gubitka krvi ili trudnoće. Leči se tabletama gvožđa i ishranom bogatom gvožđem.'
  • Disfunkcija štitaste žlezde - Nedovoljna aktivnost štitaste žlezde (hipotireoza) je mesto gde vaša štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Uobičajeni znaci nedovoljne aktivnosti štitne žlezde su umor, povećanje telesne težine i osećaj depresije. Nedovoljno aktivna štitasta žlezda se često može uspešno lečiti uzimanjem dnevnih tableta hormona kako bi se zamenili hormoni koje vaša štitna žlezda ne proizvodi.'
  • Hormonske promene u perimenopauzi – nivoi estrogena se smanjuju sa godinama; sa ovim hormonskim fluktuacijama, nije ni čudo što žene u menopauzi i perimenopauzi mogu iskusiti pospanost.
  • Simptomi PMS-a - Postoje i druge stvari koje se dešavaju tokom i oko ovulacije koje mogu doprineti vašem umoru. Neke žene imaju grčeve, osetljivost grudi i promene raspoloženja, slično onome što druge doživljavaju pre menstruacije.
  • Drugi razlozi za umor – Mnogi slučajevi umora uzrokovani su stresom, nedovoljno sna, lošom ishranom i drugim faktorima načina života“.

Šta da radim ako sam redovno umorna tokom ovulacije?

Prva stvar koju preporučujemo je praćenje i crtanje vašeg menstrualnog ciklusa, uzimajući u obzir sve simptome koje primetite. Ako i dalje osećate umor uz ovulaciju i to se ne može objasniti, sledeća stvar koju treba da uradite je da potražite savet od svog lekara opšte prakse. Pokažite im sve zapise koje ste vodili da biste im pomogli da postave dijagnozu, ali ne brinite ako ih nemate, ne trebaju vam evidencije ili dokazi da biste tražili savet, vaš lekar opšte prakse će i dalje moći da vam pomogne.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde spavaju bebe u Škotskoj TikTok/bethaniesdiary