Parovi koji se suočavaju sa problemima neplodnosti često biraju vantelesnu oplodnju (VTO) kao metod začeća. Međutim, dešava se da i nakon što sve prođe kako treba, žena ne zatrudni. Zašto je to tako? Iako u većini slučajeva vantelensa oplodnja daje rezultate, svaki bračni par koji se odluči za ovu metodu treba da bude svesan da stopa uspeha ne može da bude 100 odsto. Prema svetskim podacima vantelesna oplodnja je uspešna između 35-40 odsto.

Ginekolozi ističu da su ovo sedam ključnih faktora koji utiču na konačne rezultate VTO:

  • Loš kvalitet jajne ćelije - to je razlog broj jedan neuspešne VTO. Na kvalitet i količinu jajnih ćelija najviše utiču godine žena. Žene mlađe od 35. godina mogu imati stopu uspeha od 40 odsto, dok se ona smanjuje na samo 15 odsto nakon 40. godine.
  • Loš kvalitet spermatozoida - mali broj i slaba pokretljivost takođe utiču na uspešno začeće ovom metodom. Faktori koji su bitni podrazumevaju opšte zdravlje i način života muškarca (izloženost toksinima, konzumiranje alkohola i nikotina).
  • Hromozomske abnormalnosti - to je jedan od važnih razloga zašto VTO ciklusi mogu propasti. Tokom oplodnje dolazi do promena u hromozomima. Ako postoji hromozomska abnormalnost (zastoj embriona), telo može odbaciti embrion što rezultira neuspešnom.
  • Nema odgovora na VTO injekciju - ponekad kada druge stvari, kao što su kvalitet i količina jajnih ćelija, nisu problem, VTO injekcije ili lekovi mogu uticati na rezultate. U nekim ciklusima, telo ne reaguje na injekcije.
Trudnoća, vantelesna oplodnja
Shutterstock Vantelesna oplodnja

  • Loši laboratorijski uslovi - u početnim fazama laboratorija obavlja funkcije ženske materice. Sve unutar laboratorije se adekvatno kontroliše tokom VTO ciklusa kako bi se dobili dobri rezultati. Dakle, ako su uslovi loši, to može uticati na stopu uspeha, zato dobro birajte gde ćete uraditi VTO. 
  • Nezdrav način života - još jedan uobičajen, ali važan faktor koji utiče na uspeh je vaš način života. Gojaznost, nedovoljna težina, problemi u ishrani, stres, pušenje i alkohol mogu loše uticati na vaše šanse za trudnoću. 
  • Nepravilno uzimanje jajne ćelije - tokom tretmana, svaki korak igra ključnu ulogu. Ako se procesi poput uzimanja jajne ćelije i prenosa embriona ne urade kako treba, to može direktno uticati na stopu uspeha.

Ako vantalesna oplodnja ne uspe, nemojte gubiti nadu. Razgovarajte sa svojim lekarom da biste saznali šta može da se promeni za bolju uspešnost VTO. Takođe, zapamtite da svi parovi ne dobijaju pozitivne rezultate u prvom ciklusu, ali upornošću na kraju uspeju.

(Yumama)