Žensko telo prolazi kroz brojne promene tokom života. Od dirljivog puberteta, preko trudnoće i majčinstva, do menopauze, žene ne samo da imaju zadovoljstvo da doživele neke od najlepših trenutaka, već moraju i da prevaziđu brojne fizičke izazove.

Neke žene, nažalost, lišene su blagodeti da nose bebu u stomaku zbog određenih bioloških uslova. To je ono što se zove neplodnost, a dešava se i kod muškaraca. Ipak, važno je da osluškujete svoje telo i reagujete na vreme, a ovo su neki znakovi neplodnosti kod žena koje ne treba da zanemarite.

Nepravilan menstrualni ciklus

Prosečan menstrualni ciklus traje 28 dana, a nekoliko dana ranije ili kasnije nije zabrinjavajuće i apsolutno je normalno. Međutim, ako su vaše menstruacije kontinuirano neredovne, ili se dešava da kasne ili da se ranije javljaju, to može biti znak osnovnog poremećaja koji je povezan sa ovulacijom, i može da ukazuje na neplodnost.

Potpuni izostanak menstruacije

Za žene koje nemaju menstruaciju duže od 3 meseca, važno je da odmah posete lekara. Ako nemate menstruaciju, to može da znači i da nemate ovulaciju. Ovulacija je sastavni deo trudnoće, i ako nemate menstruaciju može da znači da imate i manje šanse za začeće.

Stomak, bol, žena
Shutterstock Žena sa bolovima tokom menstruacije

Krvarenje između menstrualnih ciklusa

Ukoliko do krvarenja dođe između ciklusa ili čak nakon seksualnih odnosa, to može da bude znak polipa ili fibroida materice ili lezije grlića, a sve to može da bude pokazatelj neplodnosti kod žena.

Bol u karlici i neuobičajeno obilne menstruacije

Neke žene doživljavaju izuzetno bolne grčeve tokom menstruacije, a ako pored toga osećate i veliku bol tokom polnih odnosa, možda patite od endometrioze. Ovo stanje može da izazove ožiljke na karličnim strukturama i da smanji plodnost. Takođe, može da izazove smanjenje broja jajnih ćelija koje žena otpušta.

Ako su vaši bolni menstrualni grčevi praćeni neobično teškim menstruacijama, to može da bude i znak mioma materice koji mogu da ograniče šanse za trudnoću.

(Yumama)