Problem sa muškom neplodnošću i lošim kvalitetom spermatozoida danas je češća nego ikad. Kako u Srbiji, tako i u celom svetu, muškarci su sve češće problem kada njihova partnerka ne može da ostane trudna, ali retko koji to i priznaje.

Na društvenoj mreži Reddit, jedan Srbin je odlučio da prizna da ima problem ali i da pokuša da nađe rešenje. Kako je i sam rekao, konsultovao je i lekara i zna da je problem do njega, ali pre nego što započne sa terapijama želeo je da čuje mišljenje drugih koji su se našli u takvom problemu i da vidi kako su ga rešili.

"Posle godinu i po dana pokušavanja da ostanemo trudni, shvatili smo da se nešto dešava. Uradio sam spermogram i problem je u mojoj spermi, koja ima polovinu mrtvih spermatozoida, a od zdrave polovine, polovina je nepokretna. Gledam svašta po netu, a verujem da je dobar deo muškog roda, na žalost, imao sličnih problema, pa pre nego li se zaputim kod doktora, hteo bih samo da čujem tuđa mišljenja i komentare", napisao je ovaj momak i dodao:

"Stvarno želim(o) bebu, pa od januara hoću da okrenem život naopačke i uradim sve što je u mojoj moći da se to što pre desi. Jasno mi je da je inseminacija sasvim validna opcija, ali bih zbog nas dvoje, a i sebe samog, voleo da popravim donje stanje. Hvala unapred."

Neplodnost, par, muškarac, žena, test
Shutterstock Par koji se bori sa neplodnošću

Naravno, kao i što se očekivalo, dobio je pregršt komentara. Neki će mu sigurno značiti, a neki nisu bili potrebni uopšte. Evo šta su mu korisnici posavetovali, a što bi moglo da pomogne:

"Izbegavaj tesne pantalone, farmerice, gaće i budi raskomoćen koliko god možeš. Izbegavaj vruće tuševe, kupanje u vreloj vodi, džakuzi i duge periode sedenja. Odradi ultrazvuk i vidi da li imaš varikocele, zadebljane vene skrotuma, konsultuj se sa urologom. Ako imaš, jedna opcija je operacija, druga je vitaminska", jedan je od saveta.

I drugi su se složili da gore pomenute stvari treba da izbegava, ali i posavetovali o ishrani i drugim stvarima.

"Puno tečnosti, voća, proteina, vitamina. Uzmi cink i selen, hladno tuširanje, ili još bolje, kupaj se u hladnoj vodi kada napuniš kadu. Bez masturbacije jedno dve nedelje, a onda se baci na posao. Biće sve u redu, ne očajavaj, sve se da rešiti. Uostalom, za oplodnju je dovoljan onaj jedan. Za povećanje testosterona je dobar trening, ali ne preteruj jer može da ima kontra efekat. Takođe, dobar san, izbegavaj stres, cigarete i alkohol", savet je drugog muškarca.

Muškarac, doktor
Shutterstock Muškarac na pregledu kod lekara

Javila se i jedna devojka koja je podelila savet koji je dobila od ginekologa.

"Meni je doktorka rekla da kod pripreme za bebu žene treba da piju folnu kiselinu, a muškarci cink. Posle mesec dana primene ovoga nam je uspelo, a pre toga smo pokušavali par meseci. Dakle, pored svega ovoga što su ti već posavetovali, probaj redovno da piješ cink, svakako ne može da škodi. Srećno", rekla je devojka koja ima pozitivno iskustvo.

Folna kiselina, lekovi, trudnoća
Shutterstock Folna kiselina u trudnoći

Zatim je svoje iskustvo podelio i muškarac koji se našao u istoj situaciji kao momak koji je postavio pitanje:

"Moram malo da te razočaram, kao neko ko je imao probleme, većina komentara je izuzetno preoptimistična. Nemoj da me razumeš pogrešno, pre svega prestanak pušenje ali i konzumiranja alkohola će pomoći. Pušenje je pre svega smrt za spermatozoide. Neki suplementi pomažu, recimo cink, selen, Q10, vitamin D. Koliko tačno, uvek je pitanje, ali je poznato da pomažu. Nekada lekari daju i lek kao ispomoć.

Ishrana je svakako nešto što pomaže, orašasti plodovi, uglavnom zdrava hrana. Testosteron prvo proveri u labaratoriji, ako ti je u redu, onda ti džaba saveti o teretani i slično.

Da skratim i zaključim, moraš da istražiš da li imaš neki organski problem. Možda je to varikocela (proširena vene u skrotumu) koja mora da se operiše. Uspešnost je oko 30 odsto i efekti se vide nakon 3-6 meseci. Možda je u pitanju neka bakterijska infekcija koja takođe može da poremeti pokretljivost, to možeš spermokulturom da odradiš. Konsultuj se sa nekim (ja bih rekao više) citogenetičarom, urologom i stručnjakom za plodnost. Dakle, sva kućna rešenja mogu da pomognu ali nemoj da se izdaš u to kao rešenje, već kao doprinos", napisao je.

(Yumama)