Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevnim lekovima do začeća

Akupunktura, homeopatija i reiki naučno su potvrđeni kao tehnike koje mogu da ubrzaju lečenje neplodnosti, budući da smanjuju napetost i stres, a hormone dovode u ravnotežu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Lekari upozoravaju da je bračni sterilitet sve češća bolest modernog društva, koja nastaje zbog izloženosti stresu, lošim životnim navikama, zagađenoj okolini, ali i činjenici da se parovi sve češće u kasnijim godinama odlučuju za potomstvo. Stručnjaci tvrde da preko 300.000 parova u Srbiji ima problem bračnog steriliteta. 

Povezane vesti

Ako žena ni nakon godinu dana urednog seksualnog života ne uspeva da ostane u drugom stanju, potrebno je ispitati uzroke neplodnosti. Neophodno je da oba partnera prvo obave sve potrebne medicinske analize. Međutim, u praksi se često dešava da su svi rezultati dobri, a da začeće ipak izostane.

Akupunktura i potomstvo

Kada se druge metode lečenja steriliteta iscrpu a rezultati izostanu, mnogi se okreću akupunkturi. Ovom drevnom kineskom metodom uspostavlja se ravnoteža i izaziva pozitivna reakcija organizma. Mnoga istraživanja su pokazala da akupunktura može da pruži veliki doprinos i bude značajan faktor uspešnosti lečenja steriliteta.

Njome se aktiviraju energetski tokovi u meridijanima, što utiče na smanjenje napetosti i stresa, poboljšanje cirkulacije, bolji imunološki i endokrini odgovor. Rezultat je često znatno veći stepen uspešnosti tertmana i − trudnoća. Metoda je bezbedna i pouzdana. Aplikovane iglice aktiviraju prirodne sposobnosti tela, stimulišući lučenje beta-endorfina koji utiče na poboljšanje funkcija jajnika. Istovremeno se postiže povećanje prokrvljenosti materice i senzibilitet receptora endometrijuma, jer se pospešuje lučenje TH2 citokina, a smanjuje TH1 citokina, što dovodi do bolje blastocitne implantacije.

Holističko delovanje

Ovim postupkom leči se neplodnost poboljšavanjem cirkulacije i protoka energije i krvi u maloj karlici, ali i jačanjem svih funkcija organizma, naročito hormonske. Akupunktura deluje holistički − na hormone i na psihu, na fizičku funkciju reproduktivnog sistema, cirkulaciju, libido i potenciju. Ona obezbeđuje lečenje više različitih faktora koji mogu dovesti do steriliteta oba partnera.

Povezane vesti

− Postoje dva osnovna uzroka koji izazivaju sterilitet kod žena: funkcionalni i organski. Kod funkcionalnog steriliteta reproduktivni organi su zdravi, ali ne dolazi do začeća jer zbog disbalansa hormona nema ovulacije. Organski sterilitet pak nastaje zbog fizičkih prepreka u prolasku jajne ćelije do materice. Njegov najčešći razlog je opstrukcija jajovoda. Akupunktura daje veoma dobre rezultate u lečenju funkcionalnog steriliteta. Bockanjem iglicama aktiviraju se energetski tokovi u meridijanima i uspostavlja ravnoteža jina i janga. To utiče na smanjenje napetosti i stresa, poboljšanje cirkulacije, kao i imunološkog i endokrinog odgovora. Kao rezultat često imamo trudnoću – kaže dr Vesna Marinković Mićić, specijalista za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu i vlasnica ordinacije „Vitalis“.

Balans u lečenju hormona

Akupunkturom se postiže usklađeno lučenje hormona iz hipofize i pravilan odgovor jajnika sa balansiranim lučenjem estrogena i progesterona. Oni onda izazivaju ovulaciju i izbacivanje jajne ćelije iz jajnika, što je prvi uslov za oplodnju. Predlaže se lečenje oba partnera kako bi se obezbedila bolja funkcija reproduktivnog sistema, mada je uzrok steriliteta najčešće vezan za samo jednog partnera.

Statistika

Izraelski tim stručnjaka sa Univerziteta u Tel Avivu upoređivao je uspešnost tretmana lečenja steriliteta kod parova koji su koristili klasične medicinske metode i onih koji su ih kombinovali sa kineskim biljem i akupunkturom. Rezultat je bio sledeći: pomoću akupunkture je zatrudnelo 65 odsto žena, dok je tu sreću imalo samo 39 odsto onih koje je nisu koristile.

Tretmani akupunkturom pokazuju odlične rezultate i kod poremećaja menstruacije, predmenstrualnog sindroma, policističnih jajnika, otklanjanja mučnine u prvim mesecima trudnoće, prevencije spontanog, prevremenog porođaja. Doprinose i jačanju psihofizičke ravnoteže trudnica, a efikasni su i u toku samog porođaja jer utiču na smanjenje bola.

Povezane vesti

Ako se akupunktura primenjuje paralelno s vantelesnom oplodnjom, broj žena koje ostaju trudne povećava se za 50–60 odsto.

Pouzdana metoda

Razloga za strah od igala za akupunkturu nema jer su one veoma tanke i njihov ubod je neznatan i ne može ni u kom slučaju da se uporedi s ubodom igala za injekcije koje su mnogo deblje. Igle za akupunkturnu stimulaciju ostaju zabodene u tačno određenim tačkama, koje su različite za svaku vrstu bolesti, i obično se vade nakon 45 minuta, a ponekad i nakon sat i po. Na mestu uboda ne ostaju nikakve trajne promene, a za razliku od savremenih lekova, akupunktura nema nikakva neželjena dejstva.

Američko udruženje za reproduktivnu medicinu potvrdilo je značajan uticaj akupunkture na endokrinološku bazu − hipotalamus, pituitarnu žlezdu, ovarijum, kao i povećanje prokrvljenosti materice. Studije dokazuju da se iglicama stimuliše lučenje beta-endorfina, koji ima gonotropni uticaj, odnosno on je taj koji podstiče jajnike i testise na rad.

Pomaže i homeopatija

Homeopatija je takođe veoma moćan metod za lečenje steriliteta. Najnovije naučne studije pokazale su, naime, da je kod žena koje su se podvrgle homeopatskom tretmanu u 57 odsto slučajeva poboljšana plodnost, dok je kod muškaraca broj spermatozoida povećan za 65 odsto.

Povezane vesti

Stručnjaci homeopatije tvrde da postoje homeopatski lekovi koji imaju poseban pozitivan učinak na reproduktivni sistem muškarca i žene, ali to ne znači da se ti lekovi koriste u svim slučajevima. Homeopatija je holistička medicina upravo zato što se homeopatski lek bira isključivo tako da odgovara određenoj osobi. To znači da se i u lečenju neplodnosti kod različitih osoba primenjuju i različiti lekovi.

Proces lečenja

Tok nastanka polnih ćelija i oplođenja veoma je komplikovan i zato ima mnogo faktora koji dovode do neplodnosti. Ovde ćemo pomenuti one za koje homeopatija nudi bolji odgovor. Na primer, i kod muškarca i kod žene može postojati prevelika kiselost, koja ubija jajnu ćeliju; nedostatak kalcijum sulfata koji učestvuje u građi opne jajne ćelije; zapaljenje organa; nizak nivo estrogena; slaba sekrecija pituitarne žlezde; mali broj spermatozoida; tenzija i nervoza; poremećaj funkcije tiroidne žlezde, uterus koji se zatvara isuviše sporo i sl.

Lekoviti reiki

Ovaj metod je mnogim ženama pomogao da zatrudne, a zasniva se na balansiranju životne energije na nivou čakra sistema. Najčešći izroci steriliteta su hormonski poremećaji i stres, što dovodi do hiperprodukcije hormona nadbubrega. U toku reiki tretmana postiže se najpovoljnije lučenje svih hormona i dovodi do stanja opuštenosti i bezbrižnosti, što je jedan od preduslova prirodnog začeća. U praksi je zabeleženo mnogo slučajeva kada je reiki, uz pomoć metoda klasične medicine ili samostalno, mnogim ženama pomogao da zatrudne i dobiju dete. Reiki deluje na čakre koje predstavljaju energetske centre, smeštene na ljudskom telu u nivou žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Povezane vesti

Saveti stručnjaka

Parovima koji planiraju potomstvo medicina daju nekoliko korisnih saveta:
• Redovni seksualni odnosi − istraživanja su pokazala da parovi koji imaju seksualne odnose tri puta nedeljno udvostručuju šanse da postanu roditelji.
• Dovoljno tečnosti − voda ima suštinski značaj za funkcionisanje ćelija našeg organizma; kako bi se povećala plodnost, pijte najmanje 1,5 litra vode dnevno.
• Neophodan zdrav san − noć je vreme kada se vaše telo oporavlja, a reproduktivni organi regnerišu. Naučno je dokazano da je najbolje da sebi obezbedite san između 23 sati noću i 8 časova ujutru.
• Održavajte nivo masti − hormonski balans i zdrava cirkulacija zavise od količine zasićenih masti u organizmu. Izbegavajte hranu bogatu mastima, koristite riblje ulje ili ulje algi da biste pročistili telo.
• Izbegavajte alkohol i kofein jer smanjuju plodnost. Ukoliko ih uzimate u velikim količinama, produžavate period začeća, često i dvostruko.
• Zaštitite se od toksičnih materija − izbegavajte toksične materije kadgod je to moguće jer mogu da poremete proces začeća.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica