Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lečenje steriliteta: Povećajte šansu za začeće

Zahvaljujući najnovijim metodama lečenja neplodnosti danas mnogi parovi mogu da ostvare želju i postanu roditelji...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Stručnjaci tvrde da zbog lošeg spermograma, oštećenja jajovoda, poremećaja ovulacije, endometrioze, urođenih anomalija reproduktivnih organa ili poremećaja endokrinih žlezda oko 400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem. Danas se zna da su u oko 40 odsto slučajeva neplodnosti „krivi” muškaraci, a u istom procentu  i žene. Tek kod svakog petog para problem steriliteta imaju oba partnera.

Prvi korak u lečenju neplodnosti jeste sagledavanje činjenice da problem postoji. Ukoliko posle godinu dana redovnih seksualnih odnosa bez zaštite ne dođe do željene trudnoće, par treba da se obrati ginekologu. Ako je žena starija od 35 godina, već posle šest meseci treba da se obrati lekaru, a ako ima više od 40 - odmah. Iz ovoga se vidi da je životna dob žene jedan od ključnih faktora, ali nije i jedini.


"Jedan od čestih uzroka neplodnosti jeste nedovoljan broj ili kvalitet jajnih ćelija. Žena se rađa s genetski determinisanim brojem jajnih ćelija, koje tokom reproduktivnog života ubrzano propadaju, tako da samo 400-450  njih ide u ovulaciju. Jasno je da je plemenito tkivo jajnika s jajnim ćelijama biološki materijal koji moramo čuvati i uraditi sve što je u našoj moći da ne ubrzamo propadanje jajnih ćelija", kaže doc. dr sci. med. Ana Mitrović, načelnica Operativnog odeljenja GAK „Narodni front”.

Uzroci steriliteta kod žena

Jedan od faktora koji nepovoljno utiče na ovarijalnu rezervu žene, broj jajnih ćelija, jesu operacije u maloj karlici, posebno na jajnicima. U mladosti i tokom reproduktivnog perioda svaka takva operacija oštećuje jajnik manje ili više. Naravno, to zavisi i od vrste tumora - ciste koja se operiše, ali i od umešnosti hirurga da uradi minimalno invazivnu i poštednu operaciju kada god je moguće. Postoje i brojne anomalije materice koje mogu nepovoljno uticati na nastanak trudnoće. Takođe, prisustvo mioma u materici i na materici (ali ne svih) može nepovoljno da deluje. Polipi u endometrijumu ili grliću materice ometaju nastanak trudnoće. Jedan od velikih problema su i neprohodni ili delimično prohodni jajovodi, posledica nelečenih ili neprepoznatih infekcija, posebno hlamidijom koja u 50 odsto slučajeva ne daje nikakve simptome. Postoji nekoliko metoda kojima se ispituje prohodnost jajovoda, a najčešće se koristi HSG.

Uzroci steriliteta kod muškaraca

Kod muškaraca je najučestaliji uzrok neplodnosti smanjen broj i pokretljivost spermatozoida. Takođe, neadekvatna morfologija spermatozoida i izražena aglutinacija smanjuju plodnost. Postoji određen broj pacijenata koji nemaju nijedan spermatozoid u uzorku spermograma i u tim slučajevima radi se punkcija i biopsija testisa, pa u zavisnosti od nalaza i hormonskog statusa preporučuje dalje lečenje. Neko lečenje može biti uspešno, ali negde se mora pribeći donaciji spermatozoida.

Povećajte šansu

Zdrav život, izbalansirana ishrana i prestanak pušenja mogu da pomognu u očuvanju onoga  što je priroda dala. Da bi menstrualni ciklus normalno funkcionisao važno je da se ne drže rigorozne dijete i naglo gubi  veliki broj kilograma. Takođe nije dobro iz ishrane sasvim izbaciti masnoće - holesterol, jer to nepovoljno utiče na stvaranje ženskih polnih hormona. S druge strane, i prekomerna težina je nepovoljna po reprodukciju. Potrebno je da hormoni štitne žlezde budu besprekorni kako bi se što lakše došlo do željene, zdrave trudnoće.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica