Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teškoće oko začeća druge bebe

Prvu bebu ste lako začeli, ali nikako ne uspevate da ponovo ostanete u drugom stanju. Zašto se to dešava?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogi fizički, emocionalni i faktori promene načina života nakon prvog deteta mogu da utiču na šansu da ponovo zatrudnite. Iako se mnogo više pažnje posvećuje primarnoj neplodnosti, ni sekundarna neplodnost nije tako retka. Ona predstavlja situaciju kada partneri ne uspevaju da ostvare trudnoću nakon godinu dana redovnih, nezaštićenih polnih odnosa, uprkos tome što su u prošlosti začeli jedno ili više dece bez ikakvih problema. Sa time se suočava oko 11 odsto parova.  

Uzroci

Sekundarna neplodnost je uzrokovana istim problemima koji dovode i do primarne neplodnosti. Jedna trećina slučajeva se odnosi na muškarce, druga na žene, a treća na probleme kod oba partnera (ili, ređe, ostaje nerazjašnjena). Pojedine mame planiraju da imaju decu jedno za drugim, ali u nekim slučajevima je telu neophodno i 18 meseci da se nakon porođaja vrati u normalu! Naravno, to je individualno, ali pomenuta činjenica ipak treba da se ima u vidu. 

Godine 

Mogu da budu značajan faktor, posebno ako ste bili mnogo mlađi kada ste dobili prvo dete, ili ste kasno počeli da stvarate porodicu. 

Pravovremeno ispitivanje

Uz pretpostavku da neplodnost „ne može njima da se dogodi“ jer su se već ostvarili kao roditelji, i da su u pitanju prolazne teškoće, par koji doživljava sekundarnu neplodnost može da odgodi traženje pomoći za svoje probleme (da čeka duže od preporučenih godinu dana za žene mlađe od 35 godina i šest meseci za žene iznad 35 godina). Međutim, odugovlačenje ispitivanja uzroka često znači nižu stopu uspeha lečenja, jer neki uzroci neplodnosti mogu vremenom da se pogoršaju - kao što je endometrioza ili rast fibroida.

U mnogim slučajevima postoji odlaganje trudnoće između prvog i drugog deteta, u vreme kada se reproduktivna funkcija smanjuje. Vrhunac plodnosti žene je od sredine 20-ih do ranih 30-ih, znatno se smanjuje od 35. godine, a posebno nakon 40. godine. Do 45. godine, šansa da zatrudnite iznosi šest odsto po ciklusu. Sve žene se rađaju sa svim jajnim ćelijama koje će ikada imati. Što su starije, duže su izložene faktorima sredine, koji mogu da smanje njihov kvalitet ili, čak, da izazovu delikatne mutacije gena. Vremenom dolazi do opadanja rezervi jajnih ćelija. Reč je o fiziološkoj pojavi, koja je individualna i uslovljena genetskim faktorom. U proseku, kvalitet jajne ćelije je slabiji posle 38. godine života. Jajašca lošeg kvaliteta mogu da se oplode, ali će mnoge žene spontano da pobace čak i pre nego što shvate da su trudne. 

Navike

Ako ste stekli ružnu naviku pušenja ili povećali unos alkohola od vaše poslednje trudnoće, to takođe može da bude faktor neplodnosti. Tu spadaju i nedostatak sna (potrebno je najmanje sedam sati) i vežbanja, ali i nepravilno disanje (abdominalno - trbušno disanje je bolje nego „plitko“ - gornjim delom pluća), kao i emocionalna uznemirenost. 

Težina

Ako ste značajno dobili ili izgubili na težini od rođenja vašeg prvog deteta, to može da dovede do sekundarne neplodnosti. Indeks telesne mase, koji predstavlja odnos između težine i visine, pokazatelj je stepena uhranjenosti. Ukoliko je kod vas prekomerno visok ili nizak, može da utiče na ovulaciju. Zato pokušajte da održavate težinu u zdravoj ravnoteži. 

Ishrana

Neadekvatna ishrana loše utiče na plodnost (posebno dijeta i prejedanje). Otprilike jedna trećina žena ne zadovoljava potrebe organizma za gvožđem (čija je rezerva smanjena nakon prve trudnoće), a trećina za kalcijumom. Međutim, sa zdravim načinom ishrane je potrebno oko tri meseca da se vaše "prehrambene rezerve" vrate u normalu nakon što ste dobili dete. 

Nedostatak podrškeNeretko se dešava da se parovi kod kojih se javila sekundarna neplodnost suočavaju sa nerazumevanjem sredine. S obzirom da već imaju dete, njihovu borbu za još potomstva ponekad zanemaruju ili ignorišu čak i porodica i prijatelji. Zato neki odustaju od pokušaja još tokom dijagnostičke procedure. Međutim, ne bi trebalo to da čine, njihova potreba za lečenjem je ista kao kod parova sa primarnom neplodnošću.

Ako beba sisa, to će takođe potrajati oko tri meseca nakon što prekinete sa dojenjem. Ne zaboravite na dodatak folne kiseline, koji treba da uzimate ako želite da zatrudnite (šest meseci pre očekivane trudnoće). Izbegavajte namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (brzina kojom se hrana razgrađuje i pretvara u glukozu, koja je pogonsko gorivo za organizam). Telo najbrže razgrađuje ugljene hidrate - oni su njegov glavni energent, a njihova prekomerna konzumacija se najčešće optužuje za povećanje kilaže. Suprotno tome, hrana sa niskim glikemijskim indeksom polako otpušta šećer u krvi, pa se dugo zadržava osećaj sitosti posle obroka.

Opšte zdravstveno stanje

Brojne bolesti - poput dijabetesa, hipertenzije (visokog krvnog pritiska), astme ili artritisa - mogu da utiču na plodnost, kao i lekovi koji se koriste za njihovo lečenje (na primer, za regulisanje visokog pritiska ili za snižavanje holesterola).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica