Dobiti dete je jedan od najsrećnijih trenutaka u životu. Međutim, zatrudneti nije tako lako kao što zvuči. U mnogim slučajevima, parovi moraju jako da se trude da budu blagosloveni sopstvenim detetom. Iako u većini slučajeva mogu potrajati meseci što na kraju dovodi do uspešnog začeća, ponekad ne ide. Postoje očigledni simptomi koji ukazuju na pad nivoa progesterona; oni uključuju promene raspoloženja, anksioznost, nizak seksualni nagon, povećanje telesne težine, neredovne menstruacije i pogrešne obrasce spavanja. Ozbiljnije posledice niskog nivoa progesterona uključuju neplodnost ili povećanu verovatnoću pobačaja. Zbog toga morate osigurati da su nivoi visoki pre nego što pokušate da napravite bebu.

Postoji mnogo načina da se prirodnim putem poveća nivo progesterona za plodnost. Najbolji načini su:

1. Izbegavajte hranu koja utiče na nivoe estrogena

Žensko telo održava delikatnu ravnotežu između nivoa progesterona i estrogena, što osigurava da žena ostane plodna. Ako bilo koji od njih poraste, drugi se spušta. Zbog toga, ako pokušavate da zatrudnite, bilo bi najbolje da izbegavate hranu koja izaziva porast nivoa estrogena u krvotoku. Ovi prehrambeni proizvodi uključuju proizvode od soje, šargarepe, masline, leblebije i mahunarke između mnogih drugih.

2. Oslobodite se stresa

Vaš nivo stresa uvek treba držati pod kontrolom ako pokušavate da zatrudnite. Kada ste pod stresom, hormoni poput adrenalina i kortizola počinju da kruže kroz vaš krvotok. Telo ne proizvodi dovoljno progesterona kao rezultat, i zbog toga se možete suočiti sa problemima vezanim za plodnost. Možete isprobati mnogo metoda za uklanjanje stresa; kratka šetnja, igranje sa kućnim ljubimcima ili romantična noć sa partnerom mogu vam ići u prilog.

3. Konzumirajte dobre masti

Telu su potrebne masti u obliku holesterola, da bi proizvelo progesteron. Holesterol je neophodan za progesteron, koji je izuzetno važan za zdravlje žene. To znači da morate konzistentno da konzumirate dovoljno masti da bi nivoi hormona u vašem telu bili dovoljno visoki da bi došlo do oplodnje. Namirnice poput mesa, svinjske masti, masne ribe i kokosovog ulja su odlične za održavanje odgovarajućeg nivoa holesterola.

5. Uključite hranu bogatu cinkom u svoju ishranu

Jedan od najvažnijih minerala koji pomaže vašem telu da održava hormone na pravom nivou, cink igra ogromnu ulogu u obezbeđivanju plodnosti. Ovaj mineral podstiče hipofizu da luči hormone koji stimulišu folikule, koji pomažu u promovisanju ovulacije u ženskom telu. Možete da konzumirate hranu bogatu cinkom kao što su džigerica, nemasno crveno meso, školjke i tamna čokolada.

6. Povećajte i potrošnju hrane bogate magnezijumom

Zajedno sa cinkom, magnezijum je takođe izuzetno važan u održavanju hormonske ravnoteže u telu. Možete odlučiti da konzumirate dovoljno magnezijuma koristeći suplemente ili jedući hranu kao što su crni pasulj, spanać, urme, žitarice od celog zrna i orasi.

7. Konzumirajte više hrane bogate vitaminom C.

Vitamin C takođe igra veliku ulogu u poboljšanju nivoa plodnosti, jer može pomoći u ovulaciji. Jajnici ženskog tela uzimaju askorbinsku kiselinu pre ovulacije, tako da proces ovulacije ide glatko. Vitamin C olakšava ponovnu apsorpciju askorbinske kiseline, jer funkcioniše kao antioksidans u telu. To znači da morate da unosite dovoljno vitamina da bi vaše telo pravilno funkcionisalo. Hrana kao što su brokoli, limun, pomorandže i tamno lisnato povrće su najbolji izvori vitamina C.

8. Uključite opcije bogate vitaminom E u svoju ishranu

Još jedan vitamin koji igra ogromnu ulogu u trudnoći je vitamin E. Vitamin E pomaže u povećanju lutealnog krvotoka što produžava lutealnu fazu. To znači da će ispuštena jajna ćelija biti kvalitetnija i povećati šanse za trudnoću kod žene. Da biste uključili vitamin E u svoju ishranu, jedite hranu poput orašastih plodova, semenki suncokreta i povećajte potrošnju maslinovog ulja kako biste bili plodni.

10. Izbegavajte prerađenu hranu

Većina prehrambenih artikala koje danas možete nabaviti na tržištu sadrži visoke nivoe pesticida, što može negativno uticati na vaše šanse da zatrudnite. Zbog toga uvek treba da pokušate da kupite meso i piletinu koji ne sadrže hormone dok pokušavate da imate bebu. Ovo sprečava da bilo koji dodatni hormon ili pesticid uđe u vaše telo, a vi ćete imati veće šanse da zatrudnite.

11. Uzdržite se od previše vežbanja

Dok vežbanje definitivno pomaže u smanjenju stresa držeći proizvodnju hormona kortizola pod kontrolom, može se desiti upravo suprotno ako ste skloni preteranom vežbanju. U tom slučaju, nivoi hormona u vašem telu mogu da padnu i nivoi kortizola se mogu povećati. Kao rezultat toga, nivo progesterona može biti na nižoj strani.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen